Zeytinyağlı barbunya

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağlı barbunya
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

BARBUNYA, benim yaz-kış severek yediğim sebzelerden. Hele zeytinyağlısının tadına doyulmaz. Barbunya, her ne kadar taze tüketilse de aslında kuru baklagillerdendir. Belki de yazın kuru fasulyesi desek daha doğru olur. İçki sofralarının mezesi, zeytinyağlıların baştacı. Barbunyada neler var? Besin değeri nedir?

Enerji değeri kuru fasulyeyle hemen hemen aynı kaloriye sahip, demir, kalsiyum zengini de olan barbunya tam bir baklagil. Bu nedenle C vitamini içermiyor ama bütün B vitaminleri yeterince var. Sodyumdan fakir, potasyumdan zengin olduğu için hipertansiyon hastaları için ideal bir yemek. 100 gramında 63.7 kkal karbonhidrat içerir.Bu yüksek orandaki karbonhidrat, şeker hastaları ve zayıflamak isteyenleri hep korkutmuştur. Oysa barbunya ve diğer baklagillerde bulunan karbonhidrat şeker gibi basit değil, birleşiktir. Bu da kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlar. Bol posa içerir ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bu özelliğiyle tokluk hissini artırır, kanserojen maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Daha ne sayayım? Barbunyada yok yok. Öyleyse eskilerin dediği gibi fazla söze gerek yok. Size kendi zeytinyağlı barbunyanın tarifini veriyorum.

Malzemeler:

500 gram ayıklanmış taze barbunya

3 küçük domates

1 orta boy soğan

1 orta boy havuç

1 sivri biber

1-2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1/4 demet maydanoz

Yapılışı:

Bir tencereye yağ ve küçük doğranmış soğanlar konulup hafifçe çevrilir. Temizlenmiş ve dörde bölünmüş havuçlar ve biber karışıma eklenip bir süre harlı ateşte pişirilir. Kabukları soyulmuş küçük doğranmış domatesler ve dörde bölünmüş sarımsaklar da tencereye konulur. Birkaç dakika karıştırılarak ateşte çevrilir. Önceden haşlanmış barbunya şeker ve tuz konulup biraz daha harlı ateşte pişirilir. 1-2 bardak sıcak su tencereye konulur ve ağzı kapalı olarak hafif ateşte barbunya ve havuçlar yumuşayana kadar pişirilir. Üzeri maydanozla süslenip ılık olarak servis edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!