Zeytinyağı buluşması

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağı buluşması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2010 00:00

Bodrum’da “Zeytinyağı Buluşması” etkinliği düzenlendi. Prof. Dr. Gürol Engin, zeytinliklerin korunması gerektiğini belirterek, hükümetin tarım politikasını eleştirdi.

Haberin Devamı

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Bitez Belediyesi, İtalyan Tadım Birliği ve Zeytin Dostu Derneği tarafından zeytinyağının faydaları ve değerlendirilmeyen ağaçlar konusunda halkın bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla “Zeytinyağı Bitez Buluşması” düzenlendi. Zeytinyağı ile ilgili tadım eğitimlerinin verildiği, söyleşilerin ve bilgilendirme toplantılarının yapıldığı etkinliğin ikinci gününe Bitez Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Çömez, Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Tufan Turanlı ve CHP’nin Ziraat Yüksek Mühendisi olan Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin de katıldı. İtalyan Tadım Birliği eğitmeni Mauro Amelio tarafından tadım dersi verildi.

Hükümeti eleştirdi

Zeytinyağının nasıl tadılması gerektiğini öğrenmek isteyen çok sayıda kişi bu eğitime katıldı. Prof. Dr. Gürol Engin, zeytincilik ile ilgili bilgiler verdi. Hükümetin zeytincilik ve tarım politikalarını da eleştiren Ergin, zeytinliklerin korunması gerektiğini belirtti. Etkinliğinin en önemli nedeninin Adaboğazı’ndaki  deli zeytinliklerin korunması olduğunu kaydeden Engin, “Muğla’da 130 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Aslında 1 milyon ton üretecek kapasitemiz var. Neden yapmıyoruz? İnsanımız, toprağımız, gerekli bilgi birikimimiz de var. Zeytinlik alanlarını korumalıyız, deli zeytinliklerin aşılamasını yapıp üretime kazandırılacak şekilde halka verilmesini destekleriz” dedi.

Haberin Devamı

Atatürk’ün emeği

Prof. Dr. Engin, dünyadaki 1 milyar zeytin ağacının yüzde 98’inin Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğunu söyledi. Türkiye’de zeytin ağacının gelişmesinde ulu Önder Atatürk’ün büyük emeği olduğunu belirten Engin, “Zeytin ağaçlarının meyvesinin artması için İtalya’dan uzmanların gelmesini sağlamış ve Türk gençlerini zeytinciliği öğrenmesi için yurtdışına göndermiştir. Zeytinliklerin ıslahı ve yabanilerin aşılanması için yasalar çıkarılmış ve bölgede yaşayan insanları üretime teşvik etmek için bedelsiz verilmiştir” diye konuştu.

Zeytinliklere sahip çıkın

Bugün ise bozuk orman alanlarından 2B diye bahsedildiğini ve 2B içinde zeytinliklerin de bulunduğunu kaydeden Engin, “AKP, 2B arazilerini millete satacağım diyor. CHP karşı çıkıyor. Evet biz CHP olarak o alanların satılmasına karşıyız. Ama o bölge halkına verilmesine karşı değiliz. İktidara geldiğimizde, delicelerin olduğu alanları o bölge halkına üretim yapmak şartıyla vereceğiz. Üretim yapılmayan bir Türkiye’nin geleceği yok” dedi. Zeytincilik yapılan bölgelerde başka yatırımların da sık sık gündeme getirildiğini belirten Engin, “Zeytine ve zeytinyağı üretimine zarar verecek maden arama gibi sektörler için onaylar isteniyor. Elimizden geldiğimizce karşı çıkacağız, ancak sadece bizlerin karşı çıkması yetmez, yöre halkının da zeytinliklerine sahip çıkması gerekir” dedi.

Üreticiye moral verdi

Haberin Devamı

Özellikle kadınların başrolde olduğu sosyal proje ve faaliyetlerdeki etkin çabalarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, bu kez kırsal bölgelerdeki tarımsal kalkınma kooperatiflerini ziyaret ederek üreticilere destek verdi.
Ödemiş, Tire ve Kiraz’da Köy-Koop’a bağlı olarak çalışan ve zeytinyağı, süt, yoğurt, konserve, reçel üreticileriyle bir araya gelen Dr. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerelde kalkınma hedefinden hareketle başlattığı “sözleşmeli üretim” modelinin Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!