İzmir'de 'yoldaş araba' uygulaması

Güncelleme Tarihi:

İzmirde yoldaş araba uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2015 14:12

İZMİR’de aralarında meslek odası, sendika yöneticilerinin de olduğu sivil inisiyatif, kent kültürü ve dayanışmasını güçlendirmek için gönüllü bir paylaşım hizmeti olan ’Yoldaş Araba Projesi’ni başlattı. Ön camında ’Yoldaş araba’ çıkartması olan araçlar duraklarda bekleyen yolcuları güzergahlarındaki bir yere hiçbir ücret almadan taşıyacak.

Haberin Devamı

Büyük kentlerdeki trafik kaosu, toplu ulaşım çilesi ve ödenen bilet ücretleri nedeniyle yolcular için her geçen gün zorlaşan yaşamda insanlar arası dayanışma için örnek proje başlatıldı. Önümüzdeki günlerde İzmir’in caddelerinde ön camında ’Yoldaş araba’ çıkartması olan araçlar görülmeye başlanacak. Yolcular duraklara yanaşan bu araçlara hiçbir ücret ödemeden binebilecek ve sürücünün güzergahı üzerindeki bir yere kadar yolculuk yapabilecek.

Projenin isim babası TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali İşletmecisi Kemal Özçeker, eşi Tugru Özçeker, kendisine destek veren, TMMOB Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yöneticisi Emine Beğer ve Hülya Önses ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Ortak Basın açıklamasını Emine Beğer okudu. Beğer, tamamen gönüllü bir paylaşım hizmeti verecek ’Yoldaş araba’ çıkartmalı araçlar için İzmirliler’e çağrıda bulundu. İşi uyarınca kendi aracını kullanmak zorunda olan, ama bu mülkiyeti hemşehrileri ile paylaşmak isteyen gönüllü sürücülerin talepleri Yoldaş Araba fikrini doğduğunu belirten Beğer, şöyle dedi:

"Bu proje ile amacımız;, kapitalizmin bizleri yalnızlaştıran ve bireyselleştiren çabalarına karşın, inatla kent ve dayanışma kültürünü canlandırmak ve yükseltmek. Ayrıca bu yolla kent içinde kördüğüm haline gelen toplu ulaşımda vatandaşlarımızın mağduriyetlerini bir nebze olsun giderebileceğimize inanıyoruz."

Beğir, projeye dahil olmak ve ’Yoldaş Araba’ çıkartmalarını almak isteyen sürücülerin, bu çıkartmaları şimdilik Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Ziraat Mühendisleri Odası Lokaline başvurarak alabileceklerini söyledi. Beğir, şöyle devam etti:

"Sürücüler, başvuru sırasında ruhsat ve kimlik bilgilerini ileterek bir form dolduracak. Bu küçük bürokratik uygulamanın tek amacı, kötü amaçlı kullanım olasılığını en aza indirerek, yolcular açısından güvenilir ’Yoldaş Araba Sürücüleri’ profili yaratmaktır. Her yerde yaygınlaşması umuduyla, yurttaşlarımızı bu projeyi sahiplenmeye ve paylaşmaya çağırıyoruz."

GÜVENİ SAĞLAMAK İÇİN ÇIKARTMA HAZIRLANDI

Projenin isim babası Kemal Özçeker ise, İzmir’de insanlar arasındaki iletişimsizliği ortadan kaldırmak, dayanışmayı güçlendirmek istediklerini söyledi. Havanın kötü olduğu günlerde pek çok özel aracına duraklarda bekleyen yolcuları almak için girişimde bulunduğunu, ancak başarılı olmadığını belirten Özçeker, şöyle devam etti:

"Durakta bekleyen yolcular güven sorunu nedeniyle araca binmek istemiyor. Bu güveni sağlamak için bu proje aklımıza geldi. Ruhsat fotokopisi, plaka ve sürüsü kimliğinin verilmesiyle alınacak çıkartmaların yapıştırılmış olacağı araçlara insanlar daha güvenli binebilecekler. Bu sivil bir inisiyatiftir."

SENDİKA ARAÇLARI YOLDAŞ ÇIKARTMALI OLACAK

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ’Yoldaş araba’ çıkartmasını sendika araçlarına da yapıştıracaklarını söyledi. Güvenin sağlanması için bunun önemli olduğunu belirten Sarı, önüne gelenin bu çıkartmaları alamayacağını belirtti. TMMOB Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, kent kültürü ve dayanışması için önemli gördükleri bir proje olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Otostop sisteminin kent içinde, hemşehrisine güvenerek uygulandığı bir proje olacak. İzmirliye güvenerek durakta beklemek yerine yoldaş arabayla yolculuk yapabilecekler."

Yalçın, ’yoldasaraba.net’ sitesinde başvuru yapılabilineceğini, bu siteden hangi aracın sistem içinde olduğunun ve kime ait olduğunun da öğrenilebilineceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!