Vize için umut bu zirvede

Güncelleme Tarihi:

Vize için umut bu zirvede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayan iki günlük Atina ziyareti öncesi, Yunan adalarına 48 saatliğine vize muafiyeti konusu gündeme oturdu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayan iki günlük Atina ziyareti öncesi, Yunan adalarına 48 saatliğine vize muafiyeti konusu gündeme oturdu. Türk hükümetinin son 7,5 yılda 24 ülkeyle vizeleri karşılıklı olarak kaldırması ve Erdoğan’ın Atina ziyareti umutları artırdı.
Muafiyet konusu
Sakız Adası’nda yayınlanan Alithia Gazetesi, “Yeter, Türklere Vize Muafiyeti Verin Artık” başlıklı haberinde, 12 Adalar valileri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin imzasıyla Yunan Başbakan Papandreu’ya gönderilen mektuba yer vererek, Türklere vize muafiyetinin yaşama geçirilmesini istedi. Sakız Adası’nın en büyük oteli Chios Chandris’in genel müdürü Nicholas Panteloukas, vize muafiyeti konusunun çok basit bir formülle çözülebileceğini belirterek, “Yapılması gereken, (deniz yolu seferleriyle bir Türk limanından bir Yunan adasına gelen ve 48 saat içinde tekrar çıkış yapan Türk vatandaşlarından schengen vizesi istenmez) kararını almaktır. Buna başta AB ülkeleri olmak üzere kimsenin itirazı olamaz” dedi. Sakız Adası Belediyeler Birliği Başkanı Yannis Malafis da halktan gelen talep üzerine Atina’ya mektup yazdıklarını ama sorunun Türk- Yunan probleminden değil, schengen kurallarından kaynaklandığını vurguladı.
Karar çıkacak umudu
“Elimiz, kolumuz bağlı, bir şey yapamıyoruz” diyen Malafis, şöyle devam etti: “Defalarca bu yöndeki isteklerimizi ilettik. Karşımıza hep adalar üzerinden yapılan insan kaçakçılığı çıktı. Mutlaka işbirliğine gitmeliyiz. Vizenin asıl mağdurları Ege adalarında ve Türk kıyılarında yaşayanlar. Sakız Adası’nda Daskalopetra’da Homeros’un öğrencilerine açık havada ders verdiği bir kayalık var. Her iki başbakanı da Daskalopetra’ya davet ediyorum. Homeros hem İzmir’de hem de Ege adalarında yaşamış, önemli bir düşünür. Aramızdaki yapay sınırları kaldırmamızda öncü olmasını diliyorum. Başbakanlarımızın buradan verecekleri dostluk mesaji, iki ülke arasındaki ticaret işbirliğini de olumlu yönde etkileyecektir. Başta turizm olmak üzere çok şeyler yapılabiliriz.” Vize muafiyeti konusunda Ege’nin her iki yakasında yapılan çalışmalarda ön saflarda yer alan Çeşme Atlas Tur Seyahat Acentası sahibi İzzettin Kucur da “Yunanistan, ekonomisindeki kötü gidişi gerekçe göstererek AB’yi vize muafiyeti konusunda rahatlıkla ikna edebilir” diye konuştu. Sakız Ticaret Odası Başkanı Adonis Zannikos da vizenin kısa süre için de olsa kaldırılmasının iki ülke için çok yararlı olacağını savunurken, Vali Yardımcısı Litsa Lykou, “Başbakanınız ve dışişleri bakanınız Atina’ya gelip, Papandreu ile görüşmeler yapacak. Vize konusunda uygun bir karar alacakları ümidindeyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!