Uzmanlardan YGS önerileri

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan YGS önerileri
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2016 11:48

YAŞAR Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aycan Kapucu ile Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, 13 Mart’ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) hazırlanan öğrencilerin nasıl bir çalışma yöntemi izlemeleri gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Â

Uzmanlardan YGS önerileri

Tüm geleceğe yön veren bir sınava hazırlanırken, materyali birkaç kez tekrar etmek yerine arada konuyla ilgili deneme sınavları çözmenin başarı sağlamada çok daha etkili olduğuna dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aycan Kapucu, "Educational Psychology dergisinde de yayımlanan araştırmalara göre bir sınav için çalışırken materyali birkaç kez tekrar etmek yerine arada kendinize bir deneme sınavı yapmanızın öğrendiğiniz bilgileri hatırlamanız üzerinde daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu bulguya, yani çalışılan materyalin hatırlanmasında test çözmenin ek çalışma yapmaya üstünlüğüne sınama etkisi adı veriliyor. Araştırmacılar, öğrencilere sınavlara çalışırken ders materyalini tekrar etmenin yanı sıra, arada özellikle kısa cevaplı sorulardan oluşan deneme sınavları da yapmalarını öneriyor" dedi.

Haberin Devamı

Uzmanlardan YGS önerileri



YETERLİ BESLENİN, DÜZENLİ ÇALIŞIN

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise her yaşın önemli sınavları olsa da bu sınavlarda başarılı olmanın yolunun yeterli, dengeli, düzenli çalışma ve beslenmeden geçtiğini söyledi. Sınava hazırlanırken hareketsiz bir yaşam tarzı olan öğrencilerin dengesiz veya yanlış beslenme nedeniyle kilo alma sorunları yaşayabileceğini, bazı öğrencilerin de stres nedeniyle yeterli gıda tüketmeme nedeniyle kilo verme problemleri yaşabileceğini belirten Eylem Ezgi Fadıloğlu, "Hiçbir besin, hiçbir davranış, tek başına mucize ve başarı yaratmaz. Başarılı olmak için, yeterli, dengeli, düzenli, sağlıklı gıdalar tüketmeli ve düzenli çalışmalıyız. Sınav dönemi gibi stresli dönemlerde ihtiyaçtan değil, duygusal nedenlerden dolayı şekerli gıdalara talep olmaması için gün içinde yeterli miktarda kalori almaya, protein, karbonhidrat, yağ ve sebze-meyve grubundan yeterli miktarlarda tüketmeye önem verilmelidir" diye konuştku.

Haberin Devamı

DİKKAT DAĞINIKLIĞI İÇİN MUZ

Öğrencilerin sınav dönemlerinde özellikle çok fazla çay, kahve, kola, enerji içecekleri içme eğilimi gösterebileceğini belirten Fadıloğlu, "Bu durum kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, korku ve endişeye neden olmaktadır. Bol miktarda kafein içeren ve kalbi ciddi anlamda zorlayan bu kafeinli içecekler yerine C vitamini içeriği yüksek, sakinleştirici özelliği olan papatya, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları ya da taze sıkılmış meyve suları tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Sınav dönemlerinde hem serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasını arttırmak, hem de zengin potasyum kaynağından faydalanmak hem de dikkat dağınıklığını engellemek için günde bir adet muz yemeye çalışın" dedi.

SINAVA KADAR NASIL BESLENMELÄ°?

Haberin Devamı

Sınava kadar olan beslenme döneminde, zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen gıdaların tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Fadıloğlu, "Omega 3 yönünden zengin olan sardalya, ton, somon gibi balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, ceviz, fıstık, badem gibi protein kaynakları, B grubu vitaminlerini içeren ve stresi azaltan brokoli, ıspanak, domates gibi besinler, A ve C vitamininden zengin havuç, portakal, taze fasulye gibi taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmeli" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!