Usta'dan gençlere

Güncelleme Tarihi:

Ustadan gençlere
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı İzmir'de açtığı sergide sanatseverlerle buluşup, soruları cevapladı.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin kazandırdığı İzmir Sanat Merkezi, usta fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı'nın ‘‘Yüzler'ce’’ adlı sergisiyle açıldı. Türk kültüründe iz bırakmış 30 ünlü ismin portre fotoğraflarının bulunduğu sergiyi, ilk gün Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya gezdiren Eczacıbaşı, üçüncü gün de genç fotoğraf sanatçılarını ağırladı, açıklamalar yaptı, soruları cevapladı.

DOKUZ Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Simber Atay ve öğrencileri, sezonun en güzel sergilerinden olan ‘‘Yüzler'ce’’ yi ilgiyle gezdi.

DERNEKLER YARARLI

TÜRK fotoğrafının parlak durumda olmadığını belirten Şakir Eczacıbaşı, yakın dönemde dünyaya imzasını atan H. Cartier Bresson gibi bir sanatçının Türkiye'den çıkmamasını örnek gösterdi. Sayıları son zamanlarda artan fotoğraf derneklerini yararlı bulan Eczacıbaşı, ‘‘Bu işi sevdiyorlar’’dedi.

USTA sanatçı, ‘‘Niçin fotoğraf çekiyorsunuz’’ sorusuna da, ‘‘Hayatın devinimini bununla açıklıyorum, hayatın haretine fotoğraf makinasıyla anlam vermeye çalıştım. Yüzler'ce de de sanatçıların kimliklerini yansıtmaya özen gösterdim’’ diye cevapladı.

ÖĞRENCİLERİN Devlet Tiyatrosu'nda Sakıp Sabancı'nın yaşam öyküsünü anlatan ‘‘Patron’’ adlı oyundan sonra yaşanan gerginlikle ilgili görüşünü sorması üzerine, sanatçı Ali Sürmeli'den yana tavır koyan Eczacıbaşı, ‘‘Bu bir oyun değildi. Sakıp Bey'in bu tür zorlamalardan kaçınması lazım. Devletin de sanat üstünde baskı kurmaması gerekiyor’’ dedi.

1993'ten bu yana İstanbul'da uluslararası düzeyde beş sanat festivali düzenleyen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın yönetim kurulu başkanlığını yapan Şakir Eczacıbaşı, 1929'da İzmir'de doğdu. Robert Kolej'den sonra, Londra Üniversitesi'nde eczacılık eğitimi aldı. Yurda döndükten sonra bir süre gazetecilik yapan Eczacıbaşı, ‘‘Vatan Gazetesi’’nin bilinen eki ‘‘Sanat Yaprağı’’nın yayıncıları arasında yer aldı. Eczacıbaşı ilaç kuruluşuna 1955'te katılan Şakir Eczacıbaşı, 1956-57 yıllarında ‘‘Tıpta Yenilikler’’ dergisini yayımladı. Uluslararası şenliklerde ödüller alan ‘‘Eczacıbaşı Kültür Filmleri’’ dizisini, Sabahattin Eyüboğlu ile hazırladı. ‘‘Renk Duvarları’’ isimli filmi 1964 yılında Avrupa Konseyi'nin Kültür Filmleri ödülünü kazandı. 1965 yılında Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşuna öncülük eden Eczacıbaşı, 10 yıl bu derneğin başkanlığını yaptı.

FOTOĞRAFLA 40 YIL

FOTOĞRAFLA 1960'lı yıllarda ilgilenmeye başlayan Eczacıbaşı, Türkiye'de 11, yurt dışında 23 sergi açtı. Eczacıbaşı'nın Bernard Shaw'dan ‘‘Gülen Düşünceler’’ adıyla yaptığı derlemeler kitabı geniş yankı yaptı. Aktif iş yaşamından 1993'te ayrılan Şakir Eczacıbaşı Fransa'nın ‘‘Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı’’ ile ‘‘TC. Devlet Üstün Hizmet Madalyası’’ sahibi.

İlk sınava tam puan

İKİ yıldır İzmir Devlet Opera ve Balesi bünyesinde çalışan İZDOB Çocuk Balesi ilk sınavını verdi. Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir şubeleri ve TOBAV (Devlet Tiyatrosu Opera ve balesi Yardımlaşma Vakfı) tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik Şöleni'nde sahneye çıkan minik balerinler koreografisini Serhat Nüfuscu'nun yaptığı dansları başarıyla sahneledi. Hülya Nüfuscu ve Gamze Oral'ın iki yıldır emek verdiği minikler, izleyenlerin coşkulu alkışlarıyla ödüllendirildi.

DAMEİ’den içli şarkılar

FRANSA'nın şair-besteci-şantör geleneğinin genç temsilcisi Lionel Damei, 4 Mayıs Perşembe günü saat 20.40'da Fransız Kültür Merkezi'nde konser verecek. Sanatçıya piyanist Claude Gomez ve akordeon sanatçısı Patrick Rebout eşlik edecek.

YAŞAM öyküsüne, ‘‘8 mart 1965'de Marsilya'da doğdu. Modern edebiyat, tiyatro ve modern danstan biraz anlar ve rüzgara kapılmış şekilde kafasının estiği gibi yaşar’’ diye yazan sanatçı, aslında gerçek bir tiyatro ve müzik eğitimi görmüş, ayrıca uzun süre dans dersleri almış. Damei, şarkılarını sahnede sadece seslendirmekle kalmayıp, bedeninide katarak canlandıran çok yönlü sanatçılar Ferre, Brel ve Brassens'in izinden gitmektedir. CD'si de bulunan Damei, Tunus, İngiltere, İsviçre, Belçika, Almanya gibi bir çok ülkede konserler vermiş. Damei'yi İzmir'de dinlemek istiyorsanız, İzmir Fransız Kültür Merkezi'nin 463 69 79, 463 61 42 numaralı telefonlarını arayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!