Ürkütücü rapor

Güncelleme Tarihi:

Ürkütücü rapor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2009 00:00

Bilişim suçlarında son zamanlarda büyük artış yaşanıyor. Ağır cezalık olan davalara rağmen özellikle çocukların, kontör çalma, kredi kartı kopyalama ve internet üzerinden dolandırıcılık suçlarına karıştıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İZMİR Cumhuriyet Savcısı Cihat Buldu, bilişim suçlarında son zamanlarda büyük artışlar yaşandığına dikkat çekti. Savcı Buldu, özellikle kontör çalma, kredi kartı kopyalama ve internet üzerinden bilgi alma yöntemiyle dolandırıcılık suçunun işlendiğini vurguladı. Kişinin şikayetiyle soruşturmaya başladıklarını, servis sağlayıcısından, bilgisayarın İP numarasını öğrendikten sonra kullanan kişinin adresinin belirlendiğini dile getiren Cihat Buldu, “Mailleri geçen kişiyi elimizle koymuş gibi buluyoruz. Tek sıkıntımız internet kafeler. İngiltere’de kafelerde kamera sistemi var” dedi ve şöyle konuştu:
Suçları kullanıcı icat ediyor
“İnterneti kulanan kişi kameraya kaydedilip tespit ediliyor. Bu sistemin bir an önce Türkiye’de de uygulanması lazım. İnternet kafelerin karakollara, online sistemiyle bağlanması lazım. Eğer bu olursa suç işleme oranı biter. Hacker’larda bu yerleri kullanmaz.” Yeni Türk Ceza Kanunu’nda, bilişim alanlarına girmek ve kalmak, verileri çalıp yok etmek, kopyalamak, internet üzerinden şantaj yapmanın da suç  olduğunu söyleyen Savcı Buldu, “İnternet kullananlar yeni suçlar icat ediyor. Kimse bunun farkında değil. Özellikle kontörlü cep telefonu kullanan çocuklar bunu daha çok yapıyor” dedi.

Savcı: Çocuklar suç işliyor

Haberin Devamı

Savcı Buldu, “Kontörü bitince bir internet sitesine gidip bir msn adresi keşfediyor. Bunu kırıp karşı tarafa kontörünün bittiğini, göndermesini istiyor. Alıcı nasıl olsa tanıdık diye kontörü gönderiyor. Daha sonra kendi adresine girildiğini farkedince şikayetçi oluyor. Çocuklar bu şekilde dolandırıcılık suçunu işliyor. Hiç farkında değiller. Haklarında Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıyoruz. Bu şekilde çok sayıda açılan dava var” dedi.

BİLİŞİM POLİSLERİ TETİKTE BEKLİYOR

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadale Şubesi  Bilişim Suçları Büro Amirliği de, suçları en aza indirmek için çalışmalarını 24 saat sürdürüyor. Özel görevliler, 24 saat boyunca kapalı odada kurulan izleme sistemiyle hackerler’ı anında avlıyor. Bu çalışmalar, özellikle son yıllarda artış gösteren kredi kartı kopyalama şebekelerine yönelik operasyonlarla sık sık gündeme gelmeye başladı. En son FBI’nın bile tüm dünyada aradığı ve hakkında 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.Ç., Gümüldür Beldesi’nde saklandığı yazlık evde yakalandı. Emniyet yetkilileri, vatandaşların alışverişlerde, özellikle eğlence mekanlarında kredi kartlarının şifrelerini kendilerinin girmesi yönünde tavsiyelerde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!