Türkiye’de kanser Çin’de mermer

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de kanser Çin’de mermer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2012 00:00

Türkiye’de kamu binaları başta olmak üzere yüksek radyasyon içeren ithal granitler kullanılırken, Çin Halk Cumhuriyeti yeni kurulan kentlerde sağlıklı olduğu için Türk mermerini tercih ediyor.

Haberin Devamı

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, hastaneler başta olmak üzere pek çok kamu kurumunda radyasyon yayan ithal granitlerin kullanıldığını belirterek, uyarıda bulundu. Türkiye’de bu olumsuz tablo görülürken, Çin Halk Cumhuriyeti’nde yeni kurulan kentlerde, alışveriş merkezlerinde, otellerde, stadyumlarda, yollarda Türk doğaltaşının yoğun olarak kullanıldığını belirten Erdinç, yılın ilk beş ayda Çin’e ihracatını yüzde 24 artırarak 244 milyon 677 bin dolara ulaştığını belirtti.
Sigaradan bile zararlı
Türkiye Atom Enerji Kurumu’nun mermer varken kullanılmamasını önerip, “sigaradan bile daha tehlikeli” dediği ithal granitlere karşı yıllardır mücadele edip, yeni yapılan kamu binalarında yerli granit kullanılması için çabaladıklarını söyleyen Erdinç, “Artık bunu dile getirmekten usandık. Şu anda neden hastane, adliye gibi kamu kurumlarında dünyanın radyasyon yayılımı açısından en zararlı doğaltaşı olan redbal moral kullanılıyor? Bu taş, nerede kullanılıyorsa çok zararlı. Taştaki radyasyon oranı ‘becerel’ adı verilen ölçü birimiyle belirleniyor. Taşın çıkardığı radon gazı uçmayıp bir yerde birikiyor ve alfa partikülleri yani radyasyon yayılıyor. Bu radyasyon dünyadaki akciğer kanserlerinin yüzde 15 oranında sebebi. Sigaradan sonra ikinci sırada geliyor” dedi.

Haberin Devamı

FUARI KAPLADI
Türkiye’nin 2012 yılı sonunda Çin’e 800 milyon dolarlık doğaltaş ihraç etmesi hedefleniyor. Türk doğaltaş sektörünün son 5 yıldır ihracatında Çin’in lider ülke konumunda olduğunu belirten Arslan Erdinç, “Çin’deki ucuz işgücü ve vergi kolaylığı gibi çeşitli devlet destekleri sayesinde doğaltaş sektörü, ihracatçılar için büyük bir avantaja sahip” diye konuştu. Çin’in Tianjin şehrinde düzenlenen mermer fuarının taban ve duvar kaplamalarında sağlığa uygunluğu nedeniyle 260 bin metrekarelik Türk bej mermeri kullanıldı.

MİKTAR BELİRSİZ
Normalde taştaki radyasyon oranının 30 becereli geçmemesi gerektiğini kaydeden Erdinç, “Türkiye’deki ithalat sınırı ise 300 becerel dolayında. Ondan sonrası zararlı. Maalesef redbal moral 1555 becerel radyasyon yayıyor. Yılda ne kadar ithalat yapıldığı açıklanmıyor, ancak çok ucuz olduğu için rakamın yüksek olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. Erdinç madencilik ve doğaltaş sektörünün desteklenmesi kadar halk sağlığına öncelik verilmesi için de yerli doğaltaş kullanılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!