Turizmde iyi haber

Güncelleme Tarihi:

Turizmde iyi haber
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın tur operatörü devi Vural Öger, Ege'ye sahip çıktı; rezervasyonları Ayvalık, Foça, Çeşme, Kuşadası ve Gümüldür'e kaydırdı

ALMANYA'nın en büyük ikinci tur operatörü Öger Tur'un sahibi Vural Öger, 2001'de Türkiye'ye 1 milyon turist getirmeyi hedeflediklerini, Ege'ye özel önem verdiklerini söyledi. Şirket merkezinde Turkish Daily News Ege Temsilcisi Serdar Alyamaç'la görüşen Öger, bölgedeki havaalanlarına uçak kaldıracaklarını açıkladı.

KÜLTÜR, tarih ve doğal güzellikler açısından çok önemli olan Ege'nin kendisini satamadığına değinen Öger, ‘‘Biz bu potansiyeli ortaya çıkaracağız. Ege'nin kültürünü bütün dünyaya tanıtacağız. Kuşadası gerçeğini 10 yıl önce söyledik. Betonlaşma ve kötü yapılaşma Kuşadası'nı bu hale getirdi’’ diye konuştu.

Dost acı söyler

TÜRK turizmindeki yanlışları tek tek sıralayan Vural Öger, Ege'nin çok kötü bir yapılanma içinde olduğunu, bunun da beklenen sonucunun turizmde gerileme olarak yansıdığını vurguladı. Öger, ‘‘Ege Bölgesi kültürel açıdan Akdeniz'den daha zengin. Ancak tatil köyleri bulunmuyor. Sahiller yazlık evlerle dolu. Bölgenin yapılanması oldukça kötü. Her taraf beton yığınına dönüşüyor. Bu konuda önlem alınmalı. Örneğin Kuşadası her yıl biraz daha kötüye gitti. Her yer beton yığını oldu. Kuşadası'ndaki beton uyarısını 10 yıl önce yaptım. Bu yüzden yaşananlar bana sürpriz gelmiyor. Eğer bir bölge turistik özelliğini yitiriyorsa bunların yaşanması doğal. Türkiye'de oteller çok iyi. Beş yıldızlı oteller var ama çevre çok kötü. Oteller beş yıldızlı olabilir ama çevresi maalesef beş yıldızlı değil. Ülkenin genel seviyesi ve altyapısı nedeniyle zengin turist getiremiyoruz. Köyden kente büyük göçün getirdiği gecekondulaşma şehirleri bozdu. Bu olumsuzluklar nedeniyle zengin turist Türkiye'yi tercih etmiyor’’ şeklinde konuştu.

Özellikle seçildi

EGE Bölgesi'ndeki tüm hava alanlarına uçak kaldıracaklarını, hedef olarak 2001 sezonunda Ege'yi seçtiklerini açıklayan Vural Öger, ‘‘Özellikle Ayvalık, Foça, Çeşme, Kuşadası ve Gümüldür'e ağırlık vereceğiz’’ dedi. Türkiye'ye en çok dövizi kendilerinin getirdiğini belirten Öger, 900 milyon mark civarında ciro yaptıklarını, bunun 700 milyon marklık kısmını Türkiye'ye gönderilen turistlerden sağlandığını açıkladı. Gecen yıl 19 milyon markı tanıtım için ayırdıklarını belirten Öger, 1999 da yaşadıkları krize Türkiye'de bazı çevrelerin sevindiğini söyleyen Öger, ‘‘Biz Küba ve Fas'dan tanıtım için para alıyoruz. Ancak Türkiye'den bırakın para almayı tanıtım için bir broşür parası bile almadık. 55 milyon Alman'a Türkiye'yi tanıtırken Türkiye'nin bunda bir katkısı olmadı’’ dedi.

Vural Öger kimdir?

VURAL Öger Türkiye'den Almanya'ya giden ilk işçiler arasında yeraldı. Berlin’e inen 31 numaralı Türk göçmenidir. Sahibi olduğu Öger Tur, Almanya'da TUI'den sonra en büyük turizm sirketidir. Son yedi yıl içinde Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolar döviz kazandırdı. Türkiye'de, turizme katkılarından dolayı birçok ödül verildi. Öger geçen yıl Türkiye'ye, yaklaşık 800 bin turist getirdi. Öger, Fas, Küba, Mısır gibi ülkelere de büyük oranda turist götürüyor. Vural Öger aynı zamanda, Alman İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan göçmen komisyonun ilk ve tek yabancı üyesi. Almanya'da yaşayan, yaklasık 7.8 milyon göcmenin temsilciliğini yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!