Traktör parkı çok yaşlı

Güncelleme Tarihi:

Traktör parkı çok yaşlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2013 01:13

Uluslararası standartlara göre ömrü 12 yıl olarak kabul edilmesine karşın, Türkiye’de 32 yaşın üzerinde 500 bini aşkın traktör var. Sektör hurda teşviği istiyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de sektörününün önde gelen üreticilerinden Erkunt Traktör’ün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan, tarlalardaki traktörlerin yarısının ömrünü tamamladığı Türkiye’de Hurda Teşvik Yasası’nı beklediklerini, bunun tarımsal verimlilik açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

En güçlü oldukları bölgelerden biri olan Ege’deki gelecek planlarını açıklayan Armağan, özellikle ömrünü tamamlamış traktörlerin hem kullanıcıya, hem de çevreye zarar verdiğini kaydetti. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun tarım sektöründe çalıştığını ve tarımsal verimliliğin artırılmasının ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Armağan, yeni traktörlerin kullanılmasının önünü açacak ve mekanizasyon düzeyini yükseltecek bir hurda yasasının yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

550 bini 32’den fazla

Ortalama yaşı 23 olan bir buçuk milyon traktörün 550 bin adedinin 32 yaşından fazla olduğu bilgisini veren Armağan, “Uluslararası standartlara göre bir traktörün ömrü 12 yıl olarak kabul edilmektedir. Tarımda gelişmiş ülkelerde bir traktör yılda ortalama 1.000 saat çalışmaktadır, Türkiye’de bu rakamın 500-600 saat/yıl aralığında olması nedeniyle traktör ömrünün 20-24 yıla çıktığı öngörülmektedir. Özetle; ülkemizdeki traktör parkının ortalama yaşı, uluslararası standartlarda öngörülen azami ömrün çok üzerindedir” dedi.

İHTİYAÇ VAR

Hurda traktör yasasının çıkmasının yıllardır beklendiğini ifade eden Armağan şöyle devam etti: “Ülke olarak hurda yasasına gerçekten ihtiyacımız var. Traktör kullanımın bu şekilde devam etmesi mazot ve bakım maliyetlerinin artmasına, çiftçilerin işlerini yaparken zaman kaybı yaşamasına neden oluyor. Traktörlerin yaşlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış olmasının yanı sıra bir diğer önemli konu ise bu traktörlerin donanımının çiftçinin güncel ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır. Parkta bulunan traktörlerin sadece yüzde 20’sinin dört çeker olması buna iyi bir örnek olarak verilebilir. Dört çeker traktör oranı Avrupa’ da yüzde 90’dır.”

YÜZDE 10 BÜYÜME

Haberin Devamı

Son dokuz yılda yaşanan yurtiçi ve küresel krizlere rağmen Türkiye’de tarım sektörünün, dokuz yılın sekizinde büyümeyi başardığını da dile getiren Armağan, “2002 yılında dünya’nın 11’inci büyük tarım ekonomisine sahip olan Türkiye, 2012 yılında Dünya’da 7’nci sırada, Avrupa’da ise 1’inci sıradadır. Traktör pazarında ise Türkiye dünyada 5’inci ülke konumdadır. Büyüyen sektörde Erkunt Traktör de büyümesini sürdürmüştür. İstikrarlı bir şekilde artırdığımız pazar payımızın 2013 yılı sonu itibarıyla yüzde 10 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2014 yılında traktör pazarının 2012 ve 2013 yıllarını aratmayacağını ve 50 bin adedin altında olmayacağını öngörüyoruz. Buna, yaklaşan yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısı ile uygulanabilecek seçim ekonomisini de eklersek, 2014 yılında traktör pazarının 60 bin adetlere kadar çıkmasını bekleyebiliriz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!