Torbalı'da Zeytin Festivali

Güncelleme Tarihi:

Torbalıda Zeytin Festivali
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 01:03

MANİSA’nın Soma ilçesi’ne bağlı Yırca Mahallesi’nde, Kolin Grubu tarafından termik santral yapmak için bölgedeki 6 bin zeytin ağacının kesilmesine tepkiler sürerken, İzmir’in Torbalı İlçesi Saipler Mahallesi’nde zeytin festivali düzenlendi. AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, zeytinciliğin önemini anlatırken, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da zeytin ağacının kutsal olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kolin Grubu’nun, Soma’nın Yırca Mahallesi’nde, termik santral yapmak için bölgedeki 6 bin zeytin ağacını kesmesine yönelik tepkiler büyürken İzmir’de yönetimi AK Parti’de bulunan Torbalı Belediyesi, 5. Zeytin Festivali’ni düzenledi. Saipler Köyü’nde yapılan festivale, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, CHP’li Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ile zeytin üreticisi köylüyer katıldı. Festivalde, 6 bin zeytin ağacının kesilmesi gündeme gelmezken, zeytinciliğin önemini anlatan Dağ, Türkiye’de zeytin alanlarının, 2000 yılından sonra devlet tarafından verilen sertifikalı fidan ve bahçe tesisi desteği ile yüzde 21 arttığını belirterek, "Dünyada giderek artan sağlık bilinci ve doğal yollarla üretilmiş gıdalara olan talep nedeniyle, dünya ticaretinde zeytin ve zeytinyağının önemi arttı" dedi.

Haberin Devamı

KUTSAL AĞAÇ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da zeytin ağacının birçok efsaneye konu olmuş kutsal bir ağaç olduğunu belirterek, tarih boyunca, zeytin ağacına verilen değeri anlamak için, insanoğlunun ona umut, barış, zafer gibi anlamlar yüklediğini ifade etti. Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçede 76 bin dönümde 1 milyon 600 bin zeytin ağacı olduğunu, bu ağaçlardan yılda 6 bin 876 ton sofralık, 17 bin 271 ton yağlık zeytin üretimi yapıldığını yağlık zeytinlerden yılda 5 bin ton zeytinyağı elde edildiğini anlattı. Görmez, zeytinin daha kaliteli yeştirilmesi için Torbalı’da toprak tahlili laboratuvarı kuracaklarını söyledi.

"ZEYTİNİ ELLE TOPLUYORUZ"

Saipler Mahalle Muhtarı Ayhan Şahin, bölgenin zeytincilik için çok iyi bir iklim ve toprak yapısına sahip olduğunu vurgulayarak, "Sofralık Gemlik zeytini mahallemizde oldukça kaliteli bir şekilde yetişiyor. Bu ürünün tanıtılması açısından festivale önem veriyoruz. Bu doğrultuda bizde üretimi daha profesyonel bir hale getirdik. Şu anda hemen her köylü Gemlik zeytini yetiştiriyor. Bu zeytin elle toplandığı için sofraların vazgeçilmezi konumunda. Geçen yıl zeytinlerimiz çok beğenildi. Susuz yetişmelerine rağmen çok kaliteli ürün elde ettik" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!