Toksoplazma nedir?

Güncelleme Tarihi:

Toksoplazma nedir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

KYBELE Veteriner Kliniği hekimleri Fatih Işıklı ve Eray Evren bu hafta toksoplazma hastalığını anlattı.

Toksoplazmasis, kedi ve diğer memelilerdeki bir parazitin neden olduğu hastalıktır. Parazit kedilerin bağırsağında yaşar. Kediler dışkılama yoluyla bağırsaklarında bulunan paraziti insanlara ve diğer canlılara (Köpek koyun, keçi, sığır, kemiriciler, kuşlar) bulaştırabilir. Toksoplazma insanlara pişmemiş etlerin yenilmesiyle, pastörize edilmemiş enfekte sütlerin içilmesiyle, kedi pisliğinde veya kumunda bulunan kistlerle, hamile hasta anneden bebeğine bulaşır. Hastalığa yakalanan kedilerde iştahsızlık, durgunluk, halsizlik, ateş, kusma ve ishal görülür. Hastalık gözleri ve sinir sistemini de etkiler. Çiğneme ve yutmada güçlük, ışığa karşı hassasiyetin azalması, dokunmaya karşı duyarlılık, denge bozuklukları, körlük ve felçler görülebilir. Hastalık, kanda toksoplazma antikor titresinin ölçülmesiyle teşhis edilir. Hastalıktan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalar:

Pişmemiş veya az pişmiş et, pastörize edilmemiş süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Hamilelik öncesi ve süresince test yaptırılmalıdır. Kedi kumuyla temastan kaçınılmalı, altlıkları sık sık değiştirilmelidir. Kedilere çiğ et, pastörize edilmemiş süt ve ürünleri verilmemelidir. Bahçe işleriyle uğraşırken eldiven takılmalı, iş bitiminde eller mutlaka yıkanmalıdır.

Hayvan psikoloğu

Sosyal psikolog ve profesyonel köpek eğitimcisi Nesim Lüleci, iki yıldır hayvanlarla iletişim kurarak, yardımcı olmaya çalışıyor. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlara göre hayvanlardaki agrasif haraketlerin, saldırganlığın, çeşitli davranış bozukluklarının, depresyonun nedeninin insanların bilinçsiz davranışları.

Hayvanların da sosyalleştirilmesi gereken varlıklar olduğunu belirten Lüleci, onların davranış bozukluklarına, yaşadıkları deprasyonlara çözüm bulmaya çalışıyor. Lüleci bu konuda yurtdışında eğitim aldığını belirterek, ‘‘Hayvanları çok sevdiğim için onlara hizmet etmeyi tercih ettim. Önemli olan sorunlarını çözerken onlarla iletişim kurmak, bunu onlara ödül vererek sağlıyorum. Hayvanların psikolojik durumunu bozmadan onlarla iletişim kurmak lazım. 8-10 saat süren temel programlarla onları doğal ortamında gözleyip, sorunun kaynağını belirliyorum. Köpek, toplumsal yaşamda, sosyal çevresinde neye ihtiyaç duyuyorsa onu veriyorum. Bunların en başında çiş sorunu geliyor bu sorun yavruluktan itibaren yanlış yönlendirmeden doğuyor. Köpek eğitimi denince akla ilk gelen, yat, kalk gibi temel itaat, saldırı eğitimleri geliyor. Oysa asıl önemli nokta köpeğin, insanlar ve diğer hayvanlarla huzur içinde yaşamayı öğrenmesidir. Toplum olarak köpekten sosyalleşmesini değil itaat etmesini bekleriz. İşte sorun da bu noktada başlıyor'' dedi.

Aleks’e yuva gerek

ÇEŞME Otoyolu'nda kanlar içinde buldu Filiz Şahinler ve arkadaşları Aleks'i. Veteriner Ogün Dayıoğlu onu yaşama döndürmek için çok uğraşmış, ancak parçalanan bacağını kurtaramamış. Sonunda Aleks'i kurtarmak için bacağı kesilmiş. Çağdaş Hayvan Dostları Derneği üyesi Fevziye Kanat, ameliyattan sonra Aleks'e geçici bir yuva bulmuş. Kanat'ın üst kat komşusu Şengül Bodur, zor dönemde ona bakmayı üstlenmiş. Evin terasında üç ayakla yürümeyi öğrenen Aleks şimdi neşeyle koşup oynuyor. Şimdi Aleks'in tek istediği sıcak bir yuva.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!