Tıp dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tıp dünyası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2000 00:00

Hazırlayan Nesrin COŞKUN
Haberin Devamı

İzmirli doktora alkış

SAĞLIK camiasında o kadar iç karartıcı, olumsuz tablolar yaşanıyor ki çoğu zaman güzellikleri görmez oluyoruz. Genç idealist doktorların gecelerini gündüzlerine katarak halk sağlığı adına ortaya çıkardığı başarılı çalışmalar var. Bunlardan biri de Ege Üniversitesi Hastanesi Parazitoloji Kliniği'nde görevli Uzm. Dr. Metin Korkmaz imzası taşıyor.

KORKMAZ, köpek dışkısından bulaşan parazit hastalığı Toxocariasis'e (Gezici kurtçuk hastalığı) tanı koymayı sağlayan antijeni üretti. Bu sayede Türkiye'de ilk kez hastalık teşhis edilmeye başlandı. Yapılan çalışmada her üç çocuktan birinin bu parazitle karşılaştığı saptandı.

Çocuklar tehlikede

PARAZİT en sık toprak yiyen, park ve sokakta oynayan çocuklarda görülüyor. Karın ağrısı, ateş, astım, allerji gibi belirtiler gösteriyor, körlük, kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Hepsinden kötüsü bugüne kadar parazitin teşhis edilememesi yüzünden aynı belirtiler gösteren başka hastalıklarla karıştırılıp yanlış teşhise yol açan parazit artık bilinmez değil. Teşhis sorunu çözüldü. Üstelik Ege Üniversitesi Hastanesi Parazitoloji Kliniği Dr. Korkmaz'ın yıllar süren çalışması sonucu ürettiği antijenle tıp camiasına hizmet vermeye hazır.

PROJENİN diğer bir halkasında ise risk grubunu tehdit eden parklardaki kirlilik araştırıldı. Halk Sağlığı stajı yapan 15 Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi parklarda Kurtçuk Hastalığı'na neden olan parazitin varlığını araştırdı, toprak analizi yaptı.

ÇALIŞMA için Bornova'da belediyenin sorumluluğundaki çocuk parkları ile EÜ Rektörlüğü'ne bağlı anaokulu, kreş parklarından 112 örnek alındı. 10 belediye parkından 7'sinde, üniversiteye ait 4 kreş bahçesinden birinde de toxocara yumurtası bulundu. Bu da demek oluyor ki gönül rahatlığıyla oyun oynamaya bıraktığımız parklarda çocuklarımızı önemli bir tehlike bekliyor.

KÖPEKLERİ seviyoruz, ama 0çocuklarımızı daha çok seviyoruz. Hayvanseverler, çocuk parklarını, oyun alanlarını lütfen köpeklerinin tuvaleti olarak görmesinler. Bir zahmet yanlarında poşet taşıyıp, sevgili dostlarının dışkılarını toplasınlar. Kirliliğin yanında görülmeyen hastalık taşıyıcı dışkıları halk sağlığı adına uygun yere atsınlar.

Altınordu’dan doğuma hazırlık

BEBEK dostu Özel Altınordu Hastanesi'nin anne adayları için hazırladığı doğum öncesi eğitimi ve egzersizleri kapsayan ücretsiz ‘‘Dikkat Bebek Geliyor’’ programı başladı. Çarşamba ve cumartesi günleri hastanenin eğitim salonunda toplanan anne adayları emzirmenin önemi, hamilelikte beslenme, ağrısız doğum konularında uzman fizyoterapistlerden bilgi alırken, kasları güçlendirme egzersizleri yapıyor. Doğum öncesi heyecanını gizleyemeyen anneleri fiziksel ve ruhsal yönden doğuma hazırlamak için çalışan uzmanlar sağlıklı nesillerin bilinçli anneler sayesinde yetişeceğini söylüyor.

Fotoğraf: Ebru KAMANLIOĞLU

Jüri şimdiden belli

SAĞLIK Bakanı Osman Durmuş itirazlara, tepkilere karşın eğitim hastanelerinde açık olan pek çok klinik şefliğine doçent ve profesör ünvanlı hekimleri transfer etmişti. Bu tepeden atamalara tepkiler hiç kesilmeden sürerken bu kez Bakanlık, Türk Tabipler Birliği'nin yıllarca uğraşıp, adil ve bilimsel olması, hak edenin sınavla kendini ispat etmesini amaçlayarak çağdaşlaştırdığı uzmanlık, şeflik atamalarıyla ilgili yönetmeliği değiştirmişti. Değişen yönetmeliğin siyasi kadrolaşmaya zemin hazırlayacağı kaygılarını hatırlatmakla yetinelim. Beklenen sınav 15 Ocak'ta yapılacak. Jüriler aylar öncesinden belli olmuş bile. Gelelim ilk dedikodumuzu Atatürk Eğitim Hastanesi'nden verelim.

HASTANENİN dört cerrahi kliniğinden üçünün şef kadroları boş. İddiaya göre hastanenin cerrahlarından Hüdai Genç, Elazığ'dan Dr. Mehmet Akkuş boş kadrolardan ikisine talipmiş. Jüriler de hazırmış. Durmuş'un, Kayseri'den Atatürk Eğitim Hastanesi'ne şef atayıp, 15 dakika bile mesai yapmadan Ankara Numune'ye başhekim olan Prof. Dr. Nusret Akyürek, aynı hastaneden Nuri Aydın Kaman jürinin iki üyesiymiş. Sınav günü yaklaştıkça dedikoduların da artacağı kesin.

Gelecek yıl yine bekleriz

TÜRK Dişhekimleri Birliği ile Colgate'in ortaklaşa düzenlediği Diş Koruma Günleri sona erdi. Gazete ve televizyonlardan yapılan onca duyuruya karşın çocuklarını dişhekimleriyle tanıştırmayıp, ağız ve diş muayenelerini yaptırmayan, diş çürümelerine karşı koruyucu uygulamasından mahrum eden anne babalar varsa ‘‘Pes doğrusu’’ demek gerek. Bu ücretsiz hizmetten yararlananlar ise pek keyifli, ‘‘Gelecek yıl yine isteriz’’ diyorlar.

TANSAŞ, tüketici haklarını öğretti

TANSAŞ, Tüketici Yasası ve hakları konusunda Işıkkent Eğitim Kampusu öğrencilerini bilgilendirdi. Çiğli Mağazası Yöneticisi Hakan Karadiken, TANSAŞ'ın müşteri odaklı hizmetleri ve ücretsiz tüketici hattı hakkındaki soruları yanıtlarken, öğrencilere Tüketici Hakları Rehberi'ni de verdi. Soruların ardından palyaçolar eşliğinde mağazada gezen öğrencilerle çeşitli hediyeler dağıtıldı.

ÇOCUK

Bakışları büyümeyen

Hayatı oyun sanan çocuk

Senden uzakta bir sen daha var

Sandalla açıldığın okyanuslarda

Gözlerin niye hala

Kuytu bir liman arar

KANSER

Kanser çok az tutar

yüreği

Aşk gibi bir dert

yeter diye mi

KÖPRÜ

Hüzün bazen bir köprüdür

İki insan arasında

Sen acıları yolla

Benden sevgiler sana

Dr. Semih Şemin

(DEÜ Tıp Fakültesi)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!