Tıp dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tıp dünyası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Hazırlayan Nesrin COŞKUN
Haberin Devamı

Artık yazabilirim

DOKUZ Eylül Üniversitesi rektörlük seçim ve atamasının fırtınalı süreci, hatırlatmaya gerek duyulmayacak kadar hafızalarda taze. Demokrasi, hukuk sözcüklerinin dillerden düşürülmediği günlerin ardından gerçekleşen atamayla üniversitede yeni bir dönem başladı.

‘‘UYUM dönemi’’ diyerek üniversiteyi biraz menzilimiz dışında bıraktık. Ama seçim sürecinde de en aktif rol oynayan, Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı'nın bir dönem dekanlığını yaptığı, eski Rektör Prof. Dr. Fethi İdiman'ın Alıcı'yla birlikte çalışmak istemediğini belirterek aday seçimi yapmadığı tıp fakültesi tekrar gündemimize girdi.

PROFESÖRLER Şebnem Özkan, İlhami Kovanlıkaya ve Mehmet Ergin aday oldu. Sandığın galibi Özkan oldu. Seçimi izlerken dikkatimi çekmişti, izinde ve görevde olanlar faksla ve mektupla oy kullanmış, oylarının tasnifi isimleri gizli tutularak yapılmıştı. Ama herkes kimin kime oy verdiğinin bu yöntemle anlaşıldığında ısrar edip, yöntemi eleştirmişti.

BOŞ oylar azımsanmayacak sayıdaydı. Tıp'ta boş oyların sahiplerinin muhalefet değil, Alıcı'yı destekleyen taraftan olduğu ortaya çıktı. Bunlar, Alıcı'ya karşı olmadıklarını ama kendisine destek veren bir grubu dışladığı için uyarı amacıyla boş oy kullanıldığını savunmuştu.

ESAS ilginç gelişme, ‘‘Acaba...’’ dedirten duyumlar sandıktan sonraki süreçte gündeme geldi. Alıcı'nın seçimde iki ve üçüncü sırada yer alan iki adayı YÖK'e bildirmediği öne sürüldü. İnanılacak gibi değildi. Öyle ya seçim - atama sürecinde YÖK'ün kendisini liste dışı bırakan tasarrufuyla Türkiye'nin gündemine oturan Alıcı, kolay kolay böyle bir hata yapar mıydı?

BU kadar gizli bir bilginin bana ulaşmasındaki şaşkınlığını gizlemeyen Alıcı, daha ortada yazılmış bir şeyin olmadığını söyledi. Sandığın sonucuna göre atamanın gerçekleşmesini arzu ediyordu. Seçimden sonra fakültede ortam hiç iç açıcı değil.

PEK çok öğretim üyesi, yüz yüzeyken, telefonla, mektupla ‘‘İlginç demokrasi uygulaması’’ diye eleştiride bulundu. Sorumluluğumun bilincinde atama gerçekleşinceye kadar yazmayıp bekledim. Sıra asıl sorumluluk sahiplerinde...

Havuz ve sponsor arıyor

KARŞIYAKA Devlet Hastanesi'nde görevli Psikiyatrist Selami Aksoy, masterler dalında triatloncu olarak yarışmalara katılıyor. Bu yıl Erdek ve ENKA Triatlon Yarışmaları'nda birinci, Uluslararası Boğaziçi ve İznik Yüzme Yarışları'nda ikinci, Çanakkale Boğazı Yüzme Maratonu'nda ise birinci oldu. Ancak Aksoy dertli mi dertli. Çünkü bisiklete binecek, koşacak yer buluyor, yüzecek havuz bulamıyor. Bu yüzden Ekim'de Alanya'da yapılacak yüzme maratonu öncesinde oldukça moralsiz. Yaptığı spor bireysel, sponsor bulamıyor. Hele bir havuz bulsa, bir de sponsor doktor Aksoy pek keyiflenecek.

Bağış neferi

ÇANAKKALELİ 63 yaşındaki emekli astsubay Erdoğan Akdeniz, dokuz yıldan bu yana tüm zamanını organ bağışını bir sisteme oturtacak projeler üretmeye harcıyor. Üstelik organ bekleyen hastası yok, ‘‘Duyarlı vatandaşım o kadar’’ diyor. 10 yıl önce asker kimliğini değiştirirken, kartı hazırlayan askerin kendisine organ bağışında bulunup bulunmayacağını sorduğunu belirten Akdeniz, ‘‘O zaman evet demiştim. Ama sonra baktım ki sorun büyük, hastalar perişan. Bu işe kafa yormaya karar verdim. Bizim asker kimliklerimizde bağışta bulunduğumuz yazıyor, önemli olan bağışta bulunan herkesin kimliğine yazılması gerekir. Mücadelem bu yolda’’ diye kunuşuyor.

AKDENİZ, yasa ve yönetmeliklerden tıp etiğine, İslam ahlâkına kadar organ bağışına etken her faktörü inceleyip öneriler üretiyor ve hekimi, milletvekili, bakanı herkese her yere gönderiyor. Sürekli yazıp da gündemde tutmaya çalıştığı önerisi, -kimlik kartlarımızın da değiştirileceğini hatırlatarak- organ ve doku bağışının elden, ‘‘Çerçeveli altın yaldızlı nüfus cüzdanı’’ ile yapılması. Yani kutsal bağışta bulunanlara altın yaldızlı kimlik verilmesini istiyor.

Şimdi kongre zamanı

27 Eylül - 1 Ekim, Hilton'da 22. Ulusal Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Kongresi.

13 - 15 Ekim, Atatürk Kültür Merkezi'nde, 3. Türk Ortopedik Onkoloji Kongresi.

16 - 18 Ekim, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Anfisi'nde Uluslararası katılımlı 1. Ege Allerji Klinik İmmünoloji Günleri ve Kursu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!