Termal seferberlik

Güncelleme Tarihi:

Termal seferberlik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Balçova'da dört mahallenin jeotermal enerjiden yararlanması için kampanya açıldı, 10 bin imza toplandı. Dilekçe, İzmir'e atanacak yeni valiye sunulacak.

Yeni valiye verilecek

İZMİR'in Balçova İlçesi'nde jeotermal enerjiyle ısınmanın yaygınlaştırılması için imza kampanyası başlatıldı. Onur, Fevzi Çakmak, Eğitim ve Teleferik Mahalleleri sakinleri hazırladıkları 10 bin imzalı dilekçeyi sunmak için İzmir'e atanacak yeni valiyi bekliyor.

Bir yıldır rafta

1995'DE başlanan projede bugüne kadar 10 milyon 300 bin dolara sadece 7500 konutluk birinci etap tamamlandı. 20 bin konutluk ikinci etaba başlanmak için bir yıldır İl Genel Meclisi onayı bekleniyor. Meclis, yüzde 40'ını karşılayacağı projeyi pahalı olduğu gerekçesiyle askıya aldı.

Gölge etmesinler

İKİNCİ etabın 30 milyon dolara malolacağını belirten Balçova Belediye Başkanı Ali İhsan Ülker, ‘‘Meclis buraya para harcamak yerine köy yolları yaptırıyor. Özel İdare üstlenmiyorsa, önümüzü tıkamasınlar. Projeyi versinler, biz uygulayalım’’ dedi.

Bacasız Balçova

JEOTERMAL ısınma sisteminin yararlarını anlatan Başkan Ali İhsan Ülker, ‘‘Doğalgaz için milyarlar harcanıyor, bize köy yollarından bahsediliyor. Deprem kuşağında doğalgaz tehlikeli. Termalin tehlikesi yok. Bacasız Balçova için atılacak en büyük adım bu projeyi gerçekleştirmek. Özellikle kışları hava ve yakıt atıklarından doğan çevre kirliliği olmayacak. Yazları günde bir sefer yapan çöp araçlarımız, kışın yarısı külle dolduğu için üç sefer yapıyor. Bu temizlik giderlerimizi üçe katlıyor. Aylık 30 milyar lirayı aşan mazot ve işçilik masrafı, jeotermal enerjiyle 9 milyara düşecek’’ dedi.

Kullanan sağlıklı

BAŞKAN Ülker, ‘‘Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, jeotermal ısınma sisteminin kullanıldığı konutlarda oturanlarda, üst solunum yolu rahatsızlıklarına, diğer yerlerde oturanlara oranla yüzde 80 az rastlandığını açıkladı. Özellikle astım ve bronşit hastalıklarının oluşmasını engellediği bildirildi. Hem çevre, hem de insan sağlığı için ideal bir ısınma kaynağını elimizde tutuyoruz, ancak çıkar çatışmaları uğruna kullanamıyoruz’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!