Tarihi harabeydi artık gurur konağı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi harabeydi artık gurur konağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 00:00

Balıkesir Balya’ya bağlı Akbaş Köyü’nün eski muhtarı Gülay Dayıcan’ın çabalarıyla restore ettirilen tarihi köy okulu, çok amaçlı konak olarak hizmete girdi.

Haberin Devamı

BALIKESİR Balya’nın Akbaş Köyü’ndeki ilkokulun temeli 1923’te atıldı, 1929’da eğitim vermeye başladı. Cumhuriyetin ilk eğitim yuvalarından olan okul 1991’de öğrenci yetersizliği gerekçesiyle kapatıldı, harabeye döndü.
2004’te muhtar seçilen Gülay Dayıcan’ın çabasıyla bina köye tahsis edildi, yenilenmesi için izin alındı. 2008 yazında başlayan 75 bin TL harcanan yenileme geçen ekim ayında tamamlandı. Köy etnoğrafya ve okul galerileri, halk eğitim atölyesi, bir mutfak ve bir sosyal etkinlik merkezi oluşturuldu, geçmişte kullanılan eşyalar, görev yapan öğretmenlerin fotoğrafları sergilenmeye başlandı.
Akbaş Çok Amaçlı Köy Konağı törenle hizmete verdi. Muhtar İsmail Özden, Dayıcan’a köy halkı adına teşekkür etti, Vali Vekili Mustafa Kemal Özgün, plaket, ADD Şube Başkanı Mürüvvet Keleş bayrak sundu.
Akbaş Köyü Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği Başkanlığı’nı üstlenen Gülay Dayıcan, “Bu tarihi binanın hali beni çok üzmüştü. Okulun tarihi geçmişini babamdan, ilk kadın öğretmen Necmiye Önder’den dinlemiştim. Aile albümümüzde de eski halini görmüştüm” dedi.
Latife Hanım göstermiş
6 Şubat 1923’te Balıkesir’e gelen Mustafa Kemal’in eşi Latife Hanım’la Balya’daki 3. Fırka’yı teftişe giderken, Akbaş’ta mola verdiğini belirten Dayıcan, şunları söyledi:
“Köylümüz, Gazi ve eşini, okulun olduğu yerdeki kır kahvesinde ağırlamış. Mustafa Kemal’e köylerde okul açılmasından söz etmiş. Latife Hanım da, Akbaş’ta okulun oturdukları yere yapılmasını önermiş. Okulu köylü yapmış. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra yaygın eğitimin önce köylerde başlatılması amacı ile açılan ilk köy okuludur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!