Tansaş'ı istiyorum

Güncelleme Tarihi:

Tansaşı istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başkan Piriştina’dan sürpriz bir çıkış:

İdare Mahkemesi'nin hisse satışını iptal eden kararını temyiz etmeyeceklerini söyleyen Başkan, ‘Marketlerin direksiyonuna geçebiliriz'' dedi

Altın hisseler

İZMİR 4. İdare Mahkemesi'nin TANSAŞ'ın yüzde 29'luk A grubu hisselerinin Garanti Bankası'na satışını iptal etmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, kararı temyiz etmeyeceklerini, gerekirse satış bedelini ödeyip hisseleri alabileceklerini söyledi.

İki yolumuz var

HUKUKUN gereğini yerine getireceklerini belirten Piriştina, ‘‘Ba aşamada karşımıza iki yol çıkıyor. Ya hukuki eksiklikleri olmayan yeni bir meclis kararı ile hisseleri yeniden satışa çıkarır ya da eskisi gibi vatandaşa ucuz ürünler satacak marketler zincirinin direksiyonuna geçeriz'' dedi.

Bedeli karşılarız

BAŞKAN Piriştina, satış bedeli olan 64 milyon doları geri ödemekte zorlanmayacaklarını belirtti. Piriştina, ‘‘Satıştan sonra yapılan yatırımların karşılığı olan bedel de bizden istenebilir. Hepsini karşılamaya hazırız. Gerekçe olmadığı için temyize de gitmiyoruz'' diye konuştu.

TANSAŞ beklemede

TANSAŞ'la ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın açıklamalarına, yönetimden bir açıklama gelmedi. TANSAŞ Yönetim Kurulu'nun, Büyükşehir Belediyesi'nin ‘‘resmen bir adım'' atmasından sonra strateji belirleyeceği öğrenildi. Halen B grubu hisselerin yüzde 22'si Garanti Bankası'nın elinde. B grubu hisselerin yüzde 33'ü İMKB'de işlem görürken, yüzde 6'lık kısmı ise kuruluş aşamasında satın alanlarda bulunuyor. ‘‘Altın hisse'' olarak A grubu hisselerin tartışılan yüzde 29'u Garanti Bankası'nda. Mahkeme kararından sonra bu hisselerin ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Piriştina döneminde satılan yüzde 10'luk A grubu hisse de Garanti Bankası'nda bulunuyor.

Çakmur: Karar olumlu

TANSAŞ'ın satışını durdurmak için dava açan Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur, Piriştina'nın açıklamasını olumlu karşıladı, ‘‘TANSAŞ, halkın eseridir. Oturduğu tüm arazilerin, Et Entegre Tesisi ve restoranların değeri trilyonlarla ölçülemez. Bizim açtığımız davada, yargı kararını verdi. TANSAŞ artık belediyenin mülkü durumuna geldi. Bugünkü yönetimin aldığı, alacağı, halkın malı ve halk için verdiği her kararı saygı ile karşılıyoruz. TANSAŞ'ın yeniden halka dönmesi için her konuda destek veririz'' dedi.

Satış neden iptal edildi?

SATIŞ kararı Burhan Özfatura'nın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde alındı. Özfatura bir meclis toplantısına konuyu getirip DYP ve ANAP'lıların oylarıyla satış kararını geçirdi. CHP Grubu adına söz isteyen Rıfat Özer'i ise, ‘‘Kurumu yıpratır'' diyerek konuşturmadı. Karara muhalefet şerhi koyan CHP'liler mahkemeye gitti. Özer'in konuşturulmamasını gerekçe yapan mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Özfatura bu gerekçeyi ortadan kaldırmak için meclisi 22 Kasım 1998'de olağanüstü toplayıp yeni bir karar daha aldırdı. Ancak yine bir hukuki gaf yapıldı. Olağanüstü meclisin gündeminin yazılı olarak önceden belirlenip, dışına çıkılamayacağı hükmüne rağmen TANSAŞ'ın satış önergesinin gündeme yazılmadığı belirlendi. Eski Başkan Yüksel Çakmur ve CHP'li meclis üyeleri bu gerekçe ve kararın Özelleştirme Yasası'na aykırı olduğu gerekçesiyle yeniden yargıya gitti. İzmir 4. İdare Mahkemesi, 15 Aralık 1999'da yüzde 29'luk A grubu 219 milyon 500 adet hissenin Türkiye Garanti Bankası'na satışını iptal etti. Bu kararla, encümenin 7 Ocak 1999'daki ihale kararı ve 8 Ocak'ta yapılan sözleşmenin de dayanağı kalmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!