TANSAŞ’ın satışı usulsüz bulundu

Güncelleme Tarihi:

TANSAŞ’ın satışı usulsüz bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde gerçekleştirilen TANSAŞ'ın yüzde 29 (A) grubu hisse senetlerinin satışı İzmir 4. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. İptal davası açan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Çakmur kararı duyurdu.

MAHKEMENİN, olağanüstü meclis toplantısında alınan satış kararının gündemde olmaması ve Özelleştirme Yasası'na aykırılığını iptal gerekçesi saydığını belirten Çakmur, ‘‘Kamu yöneticisi, hipermarketçi gibi davranamaz. Halkın malı satılamaz. TANSAŞ'ların bulunduğu arsalara paha biçilemiyor. Satışı gerekli kılacak neden yok'' dedi. 15. sayfada

63 trilyona gitmişti

ALTIN hisse olarak adlandırılan ve her hisse için iki oy olanağı sağlayan yüzde 29 oranındaki (A) grubu hisseler 1998’de 63 trilyon liraya Doğuş Grubu'na satılmıştı. Sonra göreve gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, bu satışlar nedeniyle belediyenin TANSAŞ'ta söz hakkı kalmadığını belirterek kalan yüzde 10'luk hisseyi de aynı gruba satmıştı.

TANSAŞ'ın satışı usulsüz bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Çakmur konuyla ilgili İl Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Hisselerin satışı sırasında daha önceden mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğine dikkat çeken Çakmur, buna rağmen hukuka aykırı olarak satışın gerçekleştirildiğini belirtti.

TANSAŞ hisselerinin ‘‘ben yaptım oldu'' mantığıyla satışa çıkarıldığını belirten Çakmur, ‘‘Kamu yöneticisi hipermarket yöneticisi gibi davranamaz. Halkın malı satılamaz. TANSAŞ'ların bulunduğu arsalara bugün paha biçilemiyor. TANSAŞ'ın özelleştirmesini gerekli kılacak hiçbir geçerli neden yok'' dedi.

SATILAN yüzde 29'luk hisse senetlerinde 1 oyun 2 oy hakkı sağladığına dikkat çeken Çakmur, ‘‘Yüzde 29'luk hisse senedi yüzde 58'lik oy hakkı sağlıyor. TANSAŞ yıllık 95 milyon dolar ciro yaparken, 64 milyon dolar gibi komik bir rakama satıldı. Bu da İzmirlilerin uğramış olduğu maddi kaybı gösteriyor. Şimdi belediye yöneticilerinin hukukun üstünlüğü ilkesinden hareket ederek işin gereğini yerine getirmesini bekliyoruz'' dedi. TANSAŞ ve Belediye yetkililerinin ise karara itiraz edecekleri öğrenildi.

CHP İl Merkezi'nde Yüksel Çakmur tarafından düzenlenen toplantıya CHP'li belediye başkanları da destek verdi. Çiğli Belediye Başkanı Tevfik Alyanak ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran ve Konak Belediyesi eski Başkanı Ahmet Sarışın ön saflarda yerini aldı. Ayrıca TANSAŞ hisselerinin satış kararı için dava açan meclis eski üyeleri ve partililer de toplantıya katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!