Tanrıça Artemis Parion’dan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Tanrıça Artemis Parion’dan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 10:03

Biga İlçesi’ne bağlı Kemer Köyü sınırlarında yer alan Parion Antik Kenti’nde 8’inci sezon kazı çalışmaları sırasında Artemis heykeli bulundu.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığında yürütülen ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden öğrencilerin staj gördüğü arkeolojik kazı çalışmaları bu yıl antik kentin mekropol, tiyatro, odeon, hamam, yamaç ve sondaj yapısı olmak üzere altı ayrı bölgesinde devam etti. Kazı yapılan bölgelerden Odeion’da (konser salonu-küçük tiyatro) parçalar halinde bir mermer heykel ortaya çıkarıldı. Günümüzden bin 800 yıl öncesine ait giysili kadın heykelinin, elinde tuttuğu ok ve yay ile yanında duran hayvan başları, kazı ekibine heykelin Tanrıça Artemis’e ait olduğu hakkında ipuçları verdi.

Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, “Heykelin yaklaşık bir metre 70 santimetre boyunda, kaliteli beyaz mermerden yapılmış olması dikkatimizi çekti. Heykelin Tanrıça Artemis’e ait olduğu kanısına yanında bulduğumuz hayvan başlarından vardık. Tanrıçanın elinde tuttuğu ok ve yay da heykelin avcı tanrıça Artemis olduğunu gösteriyor” dedi.
Başaran, Parion’daki kazıların 15 Ağustos'a kadar süreceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!