Sütte fiyat sorunu

Güncelleme Tarihi:

Sütte fiyat sorunu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2014 01:11

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ulusal Süt Konseyi’nden inek sütünde olduğu gibi koyun ve keçi sütünde de referans fiyat belirlemesini istiyor.

Haberin Devamı

ULUSAL Süt Konseyi, 2014 yılı çiğ süt fiyatını belirlemek için bugün Ankara’da toplanıyor. Üretici örgütlerinin ve firma temsilcilerinin katılımıyla yapılacak toplantının ana gündem maddesi inek sütü için referans fiyat belirlemek. Küçükbaş hayvancılık alanında yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştirici Birliği Başkanı Özer Türer, Ulusal Süt Konseyi’nin inek sütünde olduğu gibi koyun ve keçi sütünde de referans fiyat belirlemesini istedi.

Koyun ve keçi sütünde bölgeler arası fiyat farkı olduğuna dikkat çeken Türer, şöyle devam etti: “Bugün Balıkesir, Çanakkale ve İzmir komşu kentler olmasına karşın, aralarında ciddi oranda fiyat farkı var. Hatta aynı ildeki ilçeler, köyler arası bile fark söz konusu. Koyun ve keçi sütünde referans alabileceğimiz bir fiyat yok. Referans fiyat olsa sektöre bir düzen de gelecek. Bölgeler arasındaki fiyat farkı uçurum olmaktan çıkacak. En önemlisi de üretici bu işten kazançlı çıkacak. Pazarlık yapma şansı elde edecek.”

Haberin Devamı

Çok zorlanıyoruz

İzmir’in koyun ve keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tek il olduğunu da hatırlatan Özer Türer, “Biz koyun ve keçi sütü toplamadan önce keçi sütünün fiyatı 60 kuruş, koyun sütünün fiyatı 90 kuruştu. Süt toplamaya başladığımızda keçi sütünün fiyatını 1.30 TL, koyun sütünün fiyatını ise 1.80 lira olarak açıkladık. Fiyat belirlerken çok zorlandık. Alıcılarla yaptığımız pazarlıklar fiyatı oluşturdu. Referans değerlerimiz olsaydı bu kadar sıkıntı yaşamazdık” diye konuştu.

İHMAL EDİLMEMELİ

‘Günümüzde süt denildiğinde inek sütü akla geliyor’ diyen Türer, şu bilgileri verdi; “Bu konuda taraflara hak veriyorum. Türkiye’nin 16 milyon ton inek sütü var. Koyun ve keçi sütünün miktarı ise 1 milyon ton. Tarımı ve ekonomimizi çok ciddi etkiliyor. Çalışmaların inek sütü ağırlıklı gitmesi gayet normal. Ama ülkemizde bir koyun ve keçi sütü gerçeği de var. Bu alanı da ihmal etmemeliyiz. Bu yönde de çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Koyun ve keçi sütü üretimi oluşan taleple birlikte daha da artacak önümüzdeki günlerde daha bir önem kazanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!