Soma davasında salon karıştı

Güncelleme Tarihi:

Soma davasında salon karıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 14:40

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlandı.

Haberin Devamı

İki hafta sürmesi beklenen duruşmalarda, facia sırasında madenden çıkartılan işçiler ile kurtarma çalışmalarına katılan ekipler, acıya tanıklıklarını anlatacak. Duruşmaya girmeden önce ölen madencilerin aileleri de adalet nöbetlerinin, mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini, söyledi.

Soma davasında salon karıştı

Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, ’Olası kastla öldürme’, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ’Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 45 günlük aradan sonra tekrar başlandı. Duruşma öncesinde, Gar önünde toplanıp topluca yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar yürüyen Somalı iççilerin aileleri ile onlara destek veren STK üyeleri, polisin arama noktasından geçip davayı izlemek üzere salona girdi. Bu sırada, kısa açıklamalar yapan ölen madencilerin aileleri, adalet nöbetlerinin, mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini, söyledi.

Haberin Devamı

MAĞDUR İŞÇİLER İLE KURTARMA EKİPLERİ DİNLENECEK

Duruşma başlamadan önce Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, salonda bulunan mağdur ailelerden, ifadelere sözlü müdahalelerde bulunup yargılamayı aksatmamaları, uyarısında bulundu. Yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen duruşmalarda, iddianamede mağdur olarak geçen, facia anına tanıklık yapan işçilerin dinlenmesine devam edilecek. Bu işçilerin yaşadıkları yaşam mücadelelerini anlatmasından sonra bu kez kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin ifade işlemlerine geçileceği öğrenildi. Mağdur işçilerin ve kurtarma ekiplerinin, anlattıklarıyla, tartışma konusu olan kazanın oluşuyla ilgili bilgi vermelerinin yanı sıra ocakta ihmal olup olmadığının aydınlatılmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa’nın Soma İlçesi’nde geçen yıl 13 Mayıs’taki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, tutuklu 8 kişi için, ’olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 20-25 yıl, ’neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3’te 1 oranında artırılması talep edildi.

Haberin Devamı

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 8 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 37 sanık ise maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal’dan oluşuyor.

Haberin Devamı

’MASKELERİN KÜFLENDİĞİNİ GÖRDÜM’

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması, yoklamayla başladı. Duruşmada ilk olarak bant görevlisi Ercan Metin, mağdur olarak dinlendi. Yaklaşık 8 yıldır madenci olduğunu anlatan Metin, vardiya sonunda bantta ek yapacakları sırada, bomba patladığı anda çıkan şekilde alev topunu gördüklerini söyledi. Ancak bir koku yada ses duymadığını da vurgulayan Ercan Metin, alevi gördükleri anda güvenli bölgeye kaçtıklarını, ifade etti. Dumanların güvenli bölgeye kadar ulaştığını, burada bulunan 140 kişiden bazılarının hayatını kaybettiğini söyleyen Ercan Metin, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın ’gaz maskelerinin çalışıp çalışmadığına yönelik’ sorusuna ise "Benim maskem çalıştı ama bazı arkadaşlarımınki çalışmadı. Tıpkı ekmeğin küflenmesi gibi maskelerin küflendiğini gördüm. Maskelerin bazıları da bozuktu. Arada kullanmayı bilmeyen arkadaşlarımız da oldu" dedi.

Haberin Devamı

Olayda ihmal olduğunu, havalandırma sisteminden başlayarak hemen her şeyde bu ihmalin bulunduğunu da öne süren Ercan Metin, "Şikayetçi misin?" sorusuna ise "Suçlu kimse çeksin cezasını. Şikayetçiyim" dedi.

SANIK AVUKATLARI, MADENCİ AİLELERİNİN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Megafon sisteminin olması durumunda faciada hayatını kaybeden arkadaşlarının kurtulma ihtimalinin bulunduğunu anlatan Ercan Metin’e, tutuklu sanıklardan İşletme Şefi Akın Çelik soru sorduğu sırada, avukatlar arasında soruların yöneltiliş şeklinden dolayı tartışma çıktı. Bu sırada sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, mahkeme başkanından salonda bulunan ve kendilerine tepki gösteren ölen madencilerin ailelerinin kimliklerinin tespit edilmesini ve haklarında yasal işlem başlatılmasını istedi. Mağdur ailelerin avukatları da zaten acılı olan ailelerin, bir kez de bu şekilde cezalandırılmaya çalışılmasının derin yaralar açacağını, bu söylemlerle madenci yakınlarının provoke edilmemeleri gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine, tutuklu avukatları madenci ailelerini kastedip "Onlar da kaşınıyorlar" yanıtını verdi. Yaşanan tartışmaların sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya ara verdi.

Soma davasında salon karıştı

’ÇOCUKLARIMIZ BABA SORUYOR’

Salondan çıkan madenci yakınlarından Gülten Kavas, "Biz solonda tepki gösterdiğimiz için dışarıya çıkartıldık. İçimiz yanıyor, nasıl tepki göstermeyelim. Çocuklarımız bize. baba soruyor, baba. Onlara ne cevap verilim" dedi.

Mağdur ailelerin avukatlarından Sercan Arat ise "Tanıklara, sorularımızı yönelttiğimiz sırada, üretim zorlaması olup olmadığını öğrenmeye çalıştık. Sanık avukatları bizim bu yönde soru sormamızı istemiyor. Çünkü şunu biliyorlar, madende üretim baskısı olduğunu biliyorlar. Bunun için itiraz ettiler. Sanık avukatlarının bu talebi salonu sinirlendirdi. Mahkeme başkanının bu sırada madenci ailelerini salondan çıkarıp cezalandırması, salonu gerdi" dedi.

Duruşma başladıktan sonra salona gelen HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da yaptığı açıklamanda, "Yaklaşık 1.5 yıldır, adalet mücadelesi içindeyiz. İstediğimiz bu. Aslında ölenleri getirme şansımız yok ama büyük dava, sonunda adaleti bulup bir daha tekrarlanmamasını sağlamak. Ölümlerin sorumlularını arıyoruz. Ama orada daha fazla sanık olması gerekiyor. Kamu görevlileri de var ihmalde. Bakana kadar uzanan bir ihmaller zinciri var. Kamu görevlileri mutlaka yargılanmalı. Bu sağlanana kadar da mücadelemiz sürecek" dedi.

ACILI AİLELERİN MEKTUPLARI KİTAPLAŞTIRILDI

Duruşmaya verilen ara sırasında Türkiye Barolar Birliği’nin hazırlattığı, ’Soma Yeryüzünden Mektuplar’ isimli kitabın da tanıtımı yapıldı. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan’ın tanıttığı kitapta, 18 ailenin, kaybettikleri madenci yakınları için yazdıkları duygu dolu satırlar yer aldı. Basımı yeni tamamlanan kitaplar, duruşma salonunun önünde madenci aileleri tarafından incelendi. Ailelere bu kitap dağıtıldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!