Sinemada Hong Kong rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Sinemada Hong Kong rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2015 01:19

Hezarfen Film Galerisi ve Hong Kong Ekonomi ve Ticaret Dairesi tarafından düzenlenen "Hong Kong Film Panoraması" Fransız Kültür Merkezi bahçesi'nde düzenlenen kokteyl ile başladı.

Haberin Devamı

Hazafen Film Galerisi'nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin açılış kokteyline Hong Kong Ekonomi ve Ticaret Dairesi AB Özel Temsilcisi KK Yeung'un yanısıra Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Fransız Kültür Merkezi Müdürü Emmanuelle Houles, Fransa Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler ile Hong Kong dövüş sanatlarının sergilendiği filmlere ilgi duyan sinema severlerden oluşan kalabalık bir davetli katıldı.

'Hong Kong Film Panoraması'nın açılış konuşmasını yapan Hezarfen Film Galerisi Sahibi Nesim Bencoya, Hong Kong kültürünün vazgeçilmezi olan kung-fu dövüş sanatının sergileneceği 4 gün boyunca koreografik dövüş sanatları tutkunlarına Kung-Fu dövüş sanatları ile ilgili filmlerin unutulmaz klasikleriyle kısa bir retrospektif'in sunulacağını söyledi. Bencoya, "Hong Kong denince akla ilk gelen kung-fu dövüş sanatı; bölge kültürünü etkilemesiyle pek çok sinema filmine de konu olmuş ve Bruce Lee, Jackie Chan, Sammo Hung gibi tatami kahramanları sayesinde yetmişli yıllarda popüler olan filmler bugün kült eserler arasında yerini almıştır. Yönetmen Tsui Hark sayesinde yüksek bir sinematografik düzeylere ulaşmış olan tür, 2000 yılında Kaplan ve Ejderha filminin 4 Oscar ödülünü birden almasıyla tüm dünyada özgün bir sinema tarzı olarak kabul edilmiştir" dedi.

Avrupa Birliği üyeleri ve Türkiye'yi de içine alan 15 ülkede Hong Kong hükümetini temsil eden ofisin 50'nci yılını kutladığını söyleyen Hong Kong Ekonomi ve Ticaret Dairesi AB Özel Temsilcisi KK Yeung, Hong Kong'un Avrupa'daki ekonomik ve ticari bağlarını güçlendirmenin dışında, Hong Kong ve Avrupa arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusuna büyük önem verdiklerini söyledi.

Yeung, "50'nci yılımızın şerefine gerçekleştirdiğimiz organizasyonlardan biri olan dövüş sanatları retrospektifi Hong Kong Uluslararası Film Festivali Derneği tarafından özel olarak tasarlandı. Öncelikle Hezarfen Film Galeri'den ortağımız Nesim Bencoya'ya ve bu filmleri İstanbul ve İzmir seyircisiyle buluşturmamıza katkı sağlayan Sinema Majestik ve de İzmir Fransız Kültür Merkezi'ne teşekkür ediyoruz. Geçen sene yedi milyon insanın yaşadığı Hong Kong'da 51 film gösterime girdi. Hong Kong yalnızca film çekmekte değil yabancı yapımlara kentsel görünümü ile doğal set sunma konusunda da çok başarılı. Hollywood'dan Bollywood'a birçok yönetmen film çekmek için Hong Kong'u tercih etmekte. Kung Fu; Hong Kong sinemasında çok önemli bir yere sahip. Kung sözcüğü Çince'de gayret ve başarı, Fu ise düzgün kişi anlamına geliyor. Bu yüzden Kung Fu dövüşmekten çok daha fazlası, içinde birçok erdemi ve kişisel gelişimi barındırıyor" diye konuştu. Açılış kokteylinin ardından "Bir Zamanlar Çin'de 2" filminin gösterimi gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!