Sıcakta ne yiyelim

Güncelleme Tarihi:

Sıcakta ne yiyelim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

MEVSİM normallerinin üzerinde sıcak günler yaşıyoruz. Öyle ki Bakanlar Kurulu iki gün tatil kararı bile aldı.

Gerçekten de insan metabolizması sıcakta yavaşlıyor. Vücut yeni ortama uyum sağlayabilmek için zorlanıyor ve iş verimi doğal olarak düşüyor. Yaşlı ve çocukların bu duruma uyum sağlaması çok daha güç. Uyum sağlamakta zorlanan en önemli organ da kalp. Yaşlılardaki tansiyon dengesizlikleri, kalp krizi, beyin kanaması sonucu ani ölümlere neden olabilir. Çocuklarda ise sıcakların getirdiği en önemli hastalık ishal.

Peki evden çıkmıyoruz da, ne yiyip içelim de sıcaklardan az etkilenelim? Vücut ısısının dengelenebilmesi, terle kaybolan sıvının yerine konması çok çok önemli. Su, meyve suyu, soda, ayran, komposto ve meşrubatlarla sıvı ihtiyacı karşılanmalı. Günlük sıvı ihtiyacı 2 litre kadardır. Ancak sıcak hava, bu miktarı 2-3 katına çıkarmaktadır. Özellikle yeni doğan bebeklerde görülen sarılık, ishal, vücuttan su kaybını çok daha fazla artırır. Anne sütü veya mamayla beslenen bebeğe, her öğünden sonra mutlaka su verilmelidir. Uzun süren ishal oldukça tehlikelidir. Bu durumda, vücutta kaybolan sıvı ve mineraller hemen tamamlanmalıdır. Kaynamış su, tuz ve şekerden hazırlanan karışımlar, ishalli çocuğa bolca verilmelidir. Çocukları, ‘‘Nasıl olsa geçer’’ diye doktora götürmemek, büyük hatadır.

Sıcaklarda, mümkün olduğunca ağır yiyeceklerden kaçınılmalı. Yağlı et, tavuk, balık, kızarmış ve aşırı baharatlı her tür yiyecek, şuruplu-kızarmış tatlılardan uzak durulmalı. Sebze-meyve ve her türlü sıvı bolca tüketilmeli. Sebze yemekleri az yağlı pişirilmeli ve kızartmanın çok yağ çektiği unutulmamalı. Yağ, vücutta en geç sindirilen besin öğesidir. Bu nedenle de metabolizmayı yorar.

İşte sıcak günler için birkaç mönü:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!