Serapion Tapınağı için umut doğdu

Güncelleme Tarihi:

Serapion Tapınağı için umut doğdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2012 10:42

Efes Vakfı'nın finansal desteğiyle arkeologların yaptığı iki sezonluk çalışmanın, Anadolu'da bilinen en büyük tapınak olan Serapion'un mermer cephesinin aslına uygun olarak ayağa kaldırılabileceğini ortaya koyduğu bildirildi.

Efes Vakfı'nın finansal desteğiyle arkeologların yaptığı iki sezonluk çalışmanın, Anadolu'da bilinen en büyük tapınak olan Serapion'un mermer cephesinin aslına uygun olarak ayağa kaldırılabileceğini ortaya koyduğu bildirildi.
İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'ndeki, geçen yüzyılda kazısını büyük bölümü yapılan ancak daha sonra kaderine terkedilen Serapion Tapınağı'nda, iki yıl önce yeniden başlayan kazılar önemli bir sonuç elde edildi. Arkeologların çalışmaları tapınağın mermer cephesinin rekonstrüksiyonunun (yeniden yapım) mümkün olduğunu gösterdi.
Serapion'un benzer örneğinin sadece Lübnan'ın Baalbek şehrindeki Jüpiter Tapınağı olduğunu belirten Efes Antik Kenti'nin Avusturyalı Kazı Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, “Antik Efes Kenti'nin ortasında bulunan anıtsal tapınağın 20. yüzyılda kazısı yapılmış ancak günümüze kadar başka da bir bilimsel araştırma olmamıştı. Günümüzde Efes Vakfı'nın finansal desteği ile tapınakta büyük bir araştırma projesi başladı. Mimar ve arkeologların yaptıkları iki sezonluk araştırma çalışması tapınağın anıtsal mermer cephesinin rekonstrüksiyonunun mümkün olduğunu tespit edildi. Yapım tarihi 2. yüzyıl olan tapınak, Geç Antik Dönem ‘de yeniden kilise olarak inşa edilmiş. Ortaçağ'da geçirdiği büyük bir deprem ile yıkılan tapınak, 1044 metrekare ve 29,2x36,7 metre ölçülerindeki merdivenli bir podyum üzerinde yükselmekteydi. Tapınağın ön cephesinde 14 metre yüksekliğinde 8 sütunlu, alınlıklı ve çatı örtülü bir avlu yer bulunmakta. Yapının rekonstrüksiyonunun yapıldığını düşündüğümüzde ön cephenin toplam yüksekliği 22 metre civarında olacaktır ”dedi.
Tapınağın hangi tanrıya adandığının bilinmemesine karşın özel mermerler ve figürler kullanılmış olduğunu belirten Doç. Dr. Ladstatter “Sütunlar mermeri Prokonnesos (Marmara) Adası'ndan getirilen monolit bloklardan oluşuyor. Bu tapınağın özel bir mimarisi, yapım tekniği var. Korint düzenindeki sütun başlığı Eros ve çeşitli hayvan figürleri ile dekore edilmiş, özellikle etkileyici ve dikkat çekicidir” dedi.
Serapion'un Anadolu'daki anıtsal ve son derece büyük bir tapınak olduğunun kesin olduğunu vurgulayan kazı başkanı Ladstatter, “Son derece iyi korunmuş durumda olması tapınağın anastlosisini mümkün kılmasından dolayı özellikle etkileyici ve heyecan vericidir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!