Şanslı teknisyen

Güncelleme Tarihi:

Şanslı teknisyen
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

23 yaşında kalp krizi tehlikesi geçiren Ercan Bayoğlu, doktorların kısa sürede doğru müdahalesiyle enfarktüsten kurtuldu, ameliyatın eşiğinden döndü.

EGE Üniversitesi Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı'nda teknisyen olan 23 yaşındaki Ercan Bayoğlu, bir ay arayla ikinci kez şiddetli göğüs ağrısı başlayınca Kardiyoloji Kliniği'ne başvurdu.

Pıhtı ve daralma

DOÇ. Dr. Azem Akıllı, çekilen elektrosunda bozukluk saptadı. Her an enfarktüs geçirebilecek hastasına riskleri göze alıp anjiyo yaptı. Hastanın sağ kalp damarının ortasında bir daralma ve pıhtılaşma saptandı.

Yeni ilaç tedavisi

PIHTININ büyüklüğü yüzünden balona uygun olmadığını belirten Akıllı, ‘‘Çok genç olduğu için by pass istemedim. Tıbbi tedaviye aldık. Pıhtılaşmayı çözüp önleyen Trofiban adlı yeni ilaçla enfarktüs tehlikesini atlattı’’ dedi.

HASTANEYE ZORLA YATIRDIK

DOÇ. Azem Akıllı, sigara, stres, kolesterol yüksekliği, genetik, şeker, yüksek tansiyon, yaş gibi etkenlerin artırdığı enfarktüs riskinin görülme yaşının 30'lara çekildiğini belirtti, hastaşla ilgili şunları söyledi: ‘‘Elektrosundaki bozukluğa karşın bir pıhtılaşma bulgusu yoktu. Ancak ritm düzelmedi, enfarktüs riskini gözardı etmedik. Hastamız ağrının geçiçi olduğunu düşünerek yatmak istemedi. Zorla yatırdık, anjiyo yaptık. Nitekim darlık ve pıhtılaşma saptadık. Pıhtı büyük olduğu için balon uygun değildi. By pass gerekecekti. Çok genç olduğu için bu şansımızı da yitirmek istemedik. Pıhtı çözücü ve önleyici yeni bir ilacı 3 gün serumdan verdik. 72 saatte pıhtı yüzde 10-20'lere düştü. Acil durumu atlattık. Aksi halde kriz geçirebilir, krizden kurtarıldığında da tedavisi by pass olurdu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!