Sanayide kriz darbesi

Güncelleme Tarihi:

Sanayide kriz darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2001 00:00



Ceren CANDAR
Haberin Devamı

İKİ HAFTADA 16 FABRİKA KİLİT VURDU

Ege sanayisi, Asya krizi döneminde bile bugünkü tabloyu yaşamadı. Fabrikalar ardarda kapanırken, binlerce işçi sokakta kaldı.

Sıkıntılar artıyor

ATATÜRK Organize Sanayi Bölgesi'nde iki haftada 16 fabrikanın üretimini durdurduğunu, 427 tesisin yüzde 60'ının ise kapasitesini yüzde 40'a düşürdüğünü belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Atıl Akkan, ‘‘Tahammül gücümüz kalmadı’’ dedi.

Büyük şirketler bile

KAPANAN tesisler arasında Odak, Çimtes, Tamuğur, Akdere Deri'yi sayan Akkan, son bir haftada Terbay'ın 290, Ege Endüstri'nin 50, Cevher Döküm ve Olgun Çelik'ten 80'er, BMC'nin 235 işçi çıkardığını hatırlattı..

Yaşar: Çare küçülmekte

EBSO Meclis Üyesi Selim Yaşar, özel sektörün iç pazarda yüksek faiz ve vergi yüküyle boğuştuğunu belirtti, ‘‘Yapısal reformlar yapılıp, bürokrasiyi azaltmalı. İhracat ve yatırımlar teşvik edilmeli’’ dedi.

10 bin kişi işsiz

DEVLETİN aldığı ekonomik kararlar Ege Bölgesi'ni vurdu. Ege Bölgesi'nde son 3 ay içinde kapanan fabrika sayısı hızla artarken 10 bin kişi de işsiz kaldı. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde 15 gün içinde 16 fabrika üretimini durdururken, 29 üye üretime geçemedi ve 427 üyenin yüzde 60'ı kapasitelerini yüzde 40'a düşürdü.

DÜZENLEDİĞİ basın toplantısında bölgenin sıkıntısını ortaya koyan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Atıl Akkan, ‘‘Devlet bir zam kararıyla 12 bin işçiyi kapının önüne koyuyor. Bu ülke ekonomisinin iyi gittiğine mi işarettir? Devletin bir lira yatırım yapacak hali kalmadı. Ege Bölgesi'nde fabrikalar bir bir kapanıyor. Seramik sektörü çökme noktasına geldi. Kimse dur demiyor’’ dedi. Doğalgaz'ın Ege'ye ulaşmaması nedeniyle rekabet edemediklerini belirten Akkan, ‘‘Marmara, Ankara ve İstanbul ile rekabet etme şansımız kalmadı. Seramik fabrikaları üretimlerini tamamen durdurdu. Sadece siparişleri yetiştiriyorlar. LPG zammı son darbeyi vurdu. İşten çıkarmalar tüm sektörlere yayılmaya başladı’’ diye konuştu.

Sebep, denetimsizlik

ÜLKENİN denetimsizlik nedeniyle sürekli kayba uğradığına dikkat çeken Akkan, ‘‘Ülkeyi hortumlayanların acısını bizden çıkarıyorlar. Reel sektör devletin savurganlığını karşılamak zorunda mı? Tiyatrolar da bile yolsuzluk varsa, bu ülke zaten batmıştır. Siyasi istikrar kalmamıştır. Bakanlarımıza önümüzdeki günlerde konuyla ilgili öneriler sunacağız’’ dedi.

EGE Bölgesi'nde özellikle seramik sektöründe yaşanan sıkıntıya dikkat çeken Akkan, 10 bin kişinin işsiz olduğunu açıkladı. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde de pek çok fabrikanın kapandığını açıklayan Akkan, ‘‘Bu fabrikaların hepsinin adını vermemiz yanlış olur. Zaten her dakika bir fabrika kapanıyor. Son bir hafta içinde kapananlar arasında Odak, ÇİMTES, Cevher Makina, Tamuğur, Akdere Deri Sanayi var. 15 gün içinde 16 fabrika kapandı. Diğer yandan son bir hafta içinde TERBAY'dan 290, Ege Endüstri'den 50, Cevher Döküm'den 80, Olgun Çelik'ten 80 ve BMC'den de 235 işçi çıkarıldı’’ dedi.

Krizi aşmanın tek yolu küçülmek

İZMİR Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve EBSO Meclis Üyesi Selim Yaşar, sanayicilerin daralmış bir iç pazarda yüksek faiz ve vergi yüküyle boğuştuğunu belirtti. Son zamanlarda işten çıkarmaların arttığını ve bir çok fabrikanın kapandığını belirten Yaşar, ‘‘Artık ucuz iş gücü rekabette avantaj değil’’ dedi.

TÜRKİYE'nin 2000'li yıllarda rekabet stratejisinin teknoloji ve kaliteye dayanması gerektiğini söyleyen Yaşar, özel sektörün de teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti, ‘‘Bunu sağlamak için önce devletin küçülmesi ve yapısal reformları yerine getirmesi gerek. Küçülerek, bürokrasiyi azaltmalıyız’’ diye konuştu.

KALKINMA için bu önlemlerin acilen alınması gerektiğine işaret eden Yaşar, bankalarında birleştirilerek, halkın denetimine açılması gerektiğini söyledi. Burada da SPK'nın önemli bir rol üsteleneceğini vurgulayan Yaşar, ‘‘Bir sokakta 80 banka şubesi sanayiciye yüktür. Bu bankaların mutlaka birleştirilerek, halkın denetimine bırakılması gerek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!