Saltanat iddiası

Güncelleme Tarihi:

Saltanat iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aydın Valiliği, makam otosu saltanatı ve akaryakıt yolsuzluğu iddialarıyla çalkalanmaya başladı. Kontrol memurunun şikayetiyle idari soruşturma açıldı

AYDIN Özel İdare Müdürlüğü kontrolörü, resmi dairelerdeki makam aracı saltanatına ‘‘dur’’ diyecek bir adım attı. Devlet kurumlarıyla ilgili şikayet ve ihbarları inceleyip, sanıkların yargı önüne çıkmasını sağlayan kontrol memuru Yalçın Ulusal, bu kez kendi müdürünü takibe aldı.

Şahsi işlere gidildi

ULUSAL, Özel İdare'ye ait 09 KK 400 plakalı Doğan otomobille, 09 FF 794 plakalı Renault otomobilin, şahsi işlerde kullanıldığını ileri sürdü. Savcılığa başvuran Ulusal, Özel İdare Müdürü Hüseyin Yıldırım'ın, özellikle 09 KK 400 plakalı otomobili makam aracı olarak kullandığını savundu.

Makam şoförü gibi

KONTROLÖR, kadrolu işçi Nizamettin Yılmazer'in de, Müdür Yıldırım'ı tasarruf tedbirlerine ve genelgelere aykırı biçimde bu otomobille hergün evden aldığını, öğle tatili ve mesai bitiminde de evine ya da gitmek istediği yere götürüp, müdürün makam şoförü gibi çalıştığını söyledi.

Olağanüstü artış

ÖTE yandan yasağa rağmen altı vali yardımcısına ayrı ayrı tahsis edilen makam otomobillerinde, Özel İdare tarafından karşılanan benzin harcamasının olağanüstü arttığı dikkat çekti. Benzin alınmadığı halde alınmış gibi fiş kesildiği iddiası üzerine Vali Emir Durmaz idari soruşturma başlattı.

Kontrolörün dilekçesi

AYDIN Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Özel İdare Müdürü Hüseyin Yıldırım ve şoförlüğünü yapan kadrolu işçi Nizamettin Yılmazer hakkında kamu davası açılması istemiyle dilekçe veren kontrol memuru Yalçın Ulusal, şu iddialarda bulundu: ‘‘Kanunlara, zaman zaman yayımlanan genelgeler ve tasarruf tedbirlerine rağmen Özel İdare Müdürü Hüseyin Yıldırım, müdürlüğe ait hizmet aracını makam otomobili olarak kullanıyor. Yıldırım her mesai gününde sabah evinden alınıyor, öğlen vakti evine, gün bitiminde de evine veya gitmek istediği yere götürülüyor. 237 sayılı Taşıt Yasası'na aykırı davranan İl Özel İdare Müdürü Hüseyin Yıldırım ve işçi Nizamettin Yılmazer hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılmalarını istiyorum.’’

MÜDÜRÜN SAVUNMASI

ÖZEL İdare Müdürü Hüseyin Yıldırım, şikayetle ilgili henüz ifadesine başvurulmadığını belirterek, ‘‘Buna rağmen Taşıt Kanunu'na muhalefete ilişkin bir suçduyurusu varsa, buna göre işlem yapılacaktır. Ben bu aracı idarenin hizmetinde kullanıyorum. Özel işlerimde kullanmıyorum. Özel İdare'nin gece gündüz takip edilmesi gereken işleri var. Hizmet için verilmiş bir aracı işe gidip gelirken de kullanıyorum. Eve yaya gidip gelecek halim yok. Bu suçsa, suç işlemiş sayılırız’’ demekle yetindi.

Taşıt Kanunu ne diyor?

5.1.1961 yılında kabul edilen, 12.1.1961 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 237 sayılı Taşıt Kanunu'nda il valileri, kaymakamlar ve rektörlere makam aracı, genel bütçeye dahil dairelerle, katma ve özel bütçeli daireler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve özel kanun ve kararnamelerle kurulan her çeşit banka ve teşekküle ise hizmet aracı verilebileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!