Salep artık kültür bitkisi

Güncelleme Tarihi:

Salep artık kültür bitkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 00:00

EGE Tarımsal Araştırma Enstitüsü, dondurma yapımında kullanılan salebin elde edildiği orkideleri kültür alanına taşıdı.

Haberin Devamı

Enstitü, salep elde edilmesi için doğadan toplanan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan orkideleri böylece hem koruyacak, hem de dondurma üreticilerine sürekli ürün sağlayabilecek.
Salep, Anadolu dağlarında çoğunlukla orman altı bölgelerde yetişen orkide yumrularından elde ediliyor. Beyaz ve mor renkli çiçekleri olan orkideler, halk arasında “çayır otu” veya “salep otu” olarak da adlandırılıyor. Özellikle dondurma yapımında kullanılan salebin elde edilebilmesi için orkidelerin bilinçsizce toplanması ve tehdit altındaki bitkiler arasında gösterilmesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nü (ETAE) harekete geçirdi. Enstitü tarafından hazırlanan ve MADO dondurmalarının destek verdiği proje çerçevesinde salep bitkisini kurtarma çalışması başlatıldı ve salep orkidesi artık tarlada yetiştirilen bir ürün haline geldi.

Haberin Devamı

BİRE ÜÇ VERİYOR

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Osman Sarı, yapılan çalışmalar sonrasında ektikleri ürünün çok daha fazlasını almaya başladıklarını söyledi, “Bizim de istediğimiz, gerçekleştirmeye çalıştığımız buydu. Bir ekip, üç-dört almaktı. Çevre şartlarından meydana gelen olumsuzluklar olmasaydı, amacımıza daha erken ulaşabilirdik. Fakat artık önümüzde bir veya iki yıllık süreç var. Bu süreçten sonra artık salep orkidelerimizi üreticilerimiz ile buluşturabileceğiz” dedi.

MADO DESTEK

Projenin maddi destekçilerinden MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Dört kuşaktır dondurmacı olduklarını kaydeden Kanbur, “Bizler bilim adamlarımızı destekleyeceğiz ki beraber büyüyelim, beraber yol alalım. Tabiatta yok olmaya yüz tutmuş bitkilerimizi kurtaracağız, işleyeceğiz ve eko-nomiye katma değer sağlayacağız. Bu konuda ilk defa böyle bir çalışma yapılıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!