Sağlık evlerinde ücretsiz muayene

Güncelleme Tarihi:

Sağlık evlerinde ücretsiz muayene
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00

Karşıyaka Belediyesi, inşa ettiği 3 sağlık evinde ihtiyaç sahiplerine ücretsiz muayene uygulaması başlattı. Adalet, 75'inci Yıl ve Postacılar mahallerinde inşa edilen sağlık evlerinde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'yle imzalanan protokol doğrultusunda sağlık güvencesi olmayan kişilerin ücretsiz muayene edileceği belirtildi.

Bilinçli nesil için

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, sağlık hizmetlerini sürdürmek için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirterek, "Sosyal belediyecilik doğrultusunda hem ücretsiz sağlık hizmeti veriyor hem de çağdaş sağlık bilinciyle donanımlı bir neslin yetişmesi için konferanslar düzenliyoruz. Bunun yanında Çamlık Semti'nde kurulan Tıbbi Tahliller Laboratuvarı’-nda, tüm vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor. Benzer sağlık hizmetlerimiz tüm hızıyla sürecek" dedi.

Hayvan sağlığı gözetim altında

KARŞIYAKA Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, bünyesinde kurduğu ameliyathane ve barınakla hayvan sağlığını da gözetiyor. Hayvan sağlığının toplum sağlığı için de önemli ve gerekli olduğunun bilinciyle hareket eden Karşıyaka Belediyesi'nin, sokak hayvanlarını kısırlaştırdığı ve hastalıklarının iyileştirilmesi için gerekli işlemleri yaptığı belirtildi. Veteriner İşleri Müdürlüğü'nün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu işlemlerden sonra kısırlaşmış ve sağlığına kavuşmuş olan sokak hayvanlarının doğal ortamlarında özgür olarak bırakıldığı belirtildi.

Kabızlığın ilk ilacı eğitim

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü bünyesinde, kabızlık ve dışkı kaçırma şikayeti olan hastalara yönelik Türkiye'nin ilk polikliniği hizmet veriyor. Prof. Dr. Serhat Bor ve Uzman Dr. Nalan Ünal liderliğinde yürütülen proje kapsamında, uzman hekimler, hemşireler ve teknisyenlerce konuyla ilgili tanı ve tedavi çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi.

Tuvalet alışkanlığı edinmeli

Kabızlığın ilaçla değil etkin bir eğitimle çözüleceğini belirten Prof. Dr. Serhat Bor, "Kabızlık, dışkılama sayısının ve miktarının haftada üçten az olması şeklinde tanımlanır. Ülkemizde sıkça rastlanmasının başlıca nedenleri, tuvaletlerin kirli olması ve bu nedenle tuvalet seçilmesi ile dışkılama isteği uyandığı zaman çeşitli nedenlerle geciktirilmesi ve bunun alışkanlık haline getirilmesidir. Her yaş ve cinsiyetteki bireyi etkileyebilen bu rahatsızlık, beraberinde getirdiği fiziksel, sosyal ve ekonomik sıkıntılara rağmen, halkımız tarafından genellikle bir hastalık olarak görülmez. Bu nedenle de herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurulmaz. Oysa ki bu rahatsızlık öncelikle etkin bir tuvalet eğitimi ve uzman hekim müdahalesi olmadan çözülemez" diye konuştu.

Bunlar varsa doktora başvurun

 40 yaşın üzerindeki kişilerde ve özellikle de ailesinde kalın bağırsak kanseri olan bireyler, 

Yakın zamanda başlamış nedeni açıklanamayan kabızlıktan şikayet edenler,

 Kötüleşen karın ağrısı ile birlikte dışkıya kan, sümük ve cerahat eşlik etmesi,

 Mide bulantısı, kusma, uykudan uyandıran karın ağrısı, aşırı şişkinlik, makattan kanama ve açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtilere sahip olanlar.

Tedavi için öneriler

Sabah aç karnına bir-iki bardak ılık su için,

Her gün düzenli bir saatte tuvalete gitmeye çalışın.

Tuvalet gereksinimi için 10 dakika ayırın, bu süre 15 dakikayı geçmesin,

Bol lifli gıdalar; kepekli ekmek, kayısı, incir, erik kurusu veya komposto yiyin,

Yeterli sıvı alın,

Öğün atlamayın,

Düzenli egzersiz yapın,

Tuvalet ihtiyacını ertelemeyin.

Kadınların kalbi tekliyor

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Balçova Belediyesi tarafından hazırlanan 'Balçova’nın Kalbi Projesi' (BAK) birinci yılını doldurdu. Proje koordinatörlüğünü 9 Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Ergör'ün üstlendiği çalışmalar kapsamında, 11510 kişiye anket uygulandığı ve 8479 kişinin semt evine gelerek kan verdiği belirtildi.

Risk azaltılmalı

Çalışmalar kapsamında kadınların yüzde 45'inin bel çevresi kalınlığı sebebiyle kalp krizi riski taşıdığını belirten Prof. Dr. Gül Ergör, "Yapılan analizler sonucunda tüm bireylerin yüzde 16’sında trigliserid, yüzde 53’ünde kötü huylu kolesterol yüksekliği belirlendi. Bu sonuçlar ışığında kalp sağlığı için Balçova’nın yüksek riskli bir profile sahip olduğunu söyleyebiliriz. Projemizin ileri aşamalarında bu risk oranının azaltılmasını hedefliyoruz. Hedefimiz belediyenin de desteğiyle daha sağlıklı bir Balçova yaratmak" diye konuştu.

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Balçova Belediyesi tarafından hazırlanan 'Balçova’nın Kalbi Projesi' (BAK) birinci yılını doldurdu. Proje koordinatörlüğünü 9 Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gül Ergör'ün üstlendiği çalışmalar kapsamında, 11510 kişiye anket uygulandığı ve 8479 kişinin semt evine gelerek kan verdiği belirtildi.

Fazla kilo bel fıtığı riskini artırıyor

FİZİK Tedavi ve Alternatif Tıp Uzmanı Dr. Alpaslan Bilen, fazla kiloların bel fıtığını davet ettiği uyarısında bulunarak, risk altındaki hastaların doğru bir diyet uygulanarak zayıflatılması gerektiğini söyledi. Zayıflama yöntemlerinin bilnçli bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizen Dr. Alpaslan Bilen, "Kesinlikle kasları eritmeden yalnızca yağ çözücü bir diyet uygulanmalı. Bunu yaparken uzman hekimlerden yararlanılması gerekir" diye konuştu.

Oturarak çalışan spor yapmalı

Fazla kiloluların iş yaşamındaki oturma pozisyonunu da iyi ayarlamaları gerektiğini belirten Bilen, "Ayakta duran bir kişinin zincir kemiğine 7,5 kilo, oturarak çalışan bir insanın zincir kemiğine 15 kilo yük binmektedir. Yani oturarak çalışan bankacı, muhasebeci ya da bilgisayarcının üzerine bir inşaat işçisinden daha fazla yük binmektedir. Günlük yaşantının içersinde zaman zaman pozisyonu değiştirmek, zincir kemiğini yatay vaziyette çalıştıracak yüzme ya da yer jimnastiği gibi hareketler yapmak yoluyla bu baskının azaltılması faydalı olacaktır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!