Rota: TELEFERİK

Güncelleme Tarihi:

Rota: TELEFERİK
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kuşbakışı İzmir

İzmirlilerin yaşamına sessiz sedasız giren Teleferik, yine öyle çıkmıştı. Mayıs ayında yenilenerek hizmete açılan tesis, kısa sürede vazgeçilmez dinlenme ve eğlenme yerlerinden oldu.

YILLAR geçtikçe eskiyi daha çok hatırlıyor insan. Oğlum şaka yollu bunun yaşlılık belirtisi olduğunu söylüyor ama olsun. Geçmiş güzel günleri anmak iyi geliyor. 1978’in bahar ayları. Fakültenin ilk yılındayız. Derslerden kalan zamanımızın büyük kısmını, okulda ya da sinemada film izlemekle geçiriyoruz. Dinlenmek için de doğayla başbaşa kalacağımız yerler seçiyoruz. O yıllarda hizmete yeni giren Teleferik, sınıfça dinlenip eğlenmek ve zaman zaman da ders çalışmak için seçtiğimiz çok özel bir yerdi bizim için. Farklı renklerde küçük vagonlara dörder kişi biner, kalın çelik halat üzerinden yükselerek İzmir’i en güzel haliyle görebildiğimiz tepeye ulaşırdık. Çam ağaçlarının altında, sıcağı hissetmeden, kentin gürültüsünden uzak çok keyifli saatler geçirirdik. Çeşme dönüşlerinde, yeşillikler arasından seçilen kırmızı, sarı, mavi vagonların ip üzerindeki seyahatini izlemek çok hoşumuza giderdi. En büyük hayalimiz de daha o yıllarda yapımına başlanan döner gazinonun en güzel masasına oturup, körfezin koynunda ışıklar arasında uyuyan İzmir’i izlemekti.

SONRA ne olduysa Teleferik unutuldu. Bir süre sonra da kapandığını duyduk. Bazıları eski güzelliğinin kalmadığını söylüyordu. Kimi bakımda olduğunu, kimi arızalandığını, onarım için büyük paralar gerektiğinden bir daha açılmayacağı kehanetinde bulunuyordu. Çok uzun bir süre Teleferik hayatımızdan çıktı.

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza Turizm İşletmeleri A.Ş. 6 Mayıs 2000'de, yenilenen Teleferik Tesisleri'ni açtı. ‘‘Ercüment Uysal Teleferik Tesisleri’’ Hıdrellez’i coşkuyla kutlayan İzmirlilere hoş bir sürpriz oldu.

Ne yapılır?

HAFTANIN 7 günü, saat 08.00- 23.00 arasında hizmet veren Teleferik gidiş dönüş büyüklere 500 bin, çocuklara 250 bin liraya hizmet veriyor. Eğlence merkezi olarak düzenlenen Teleferik Tesisleri, her yaştan insanın bütün bir gününü sıkılmadan geçirmesi mümkün. Çocuklar için güzel bir oyun bahçesi var. Çeşitli oyuncaklarla doyasıya oynayan çocuklar yorgunluklarını tiyatro oyunları ve palyaço gösterilerini izleyerek unutuyor. Trafik tehlikesi olmadığı ve her türlü güvenlik önlemi alındığı için anne babalar çocuklarını rahatlıkla oyun bahçesine bırakabiliyor.

İZMİR’i uyanırken görmek isterseniz, ilk vagonlarla yukarı çıkabilirsiniz. Çay Evi’nde ballı kaymaklı kahvaltınızı yapabilir, köpüklü kahvenizi tatlı serinlikte kenti izleyerek içebilirsiniz. Kenti izlemek dedim de, sanırım biz daha şanslıydık. Gerçi tepede sunulan olanaklar bu kadar çok değildi. Yemek yemek, çay içmek için bu kadar çok seçenek yoktu. Ama İzmir çok daha güzeldi. Vagonlar yukarı tırmanırken çatılardan çok yeşillik görünürdü. Tepeye ulaştığınızda da sizi biçimsiz anten kalabalığı karşılamazdı. Neyse, bunlar keyfinizi bozmasın.

SICAĞI hissetmeden güzel bir gün geçirebileceğiniz tesislerde, öğle yemeğiniz için balıktan tavuğa, çöp şişten pizzaya istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Pınar Et Evi’nde meyveden salataya alışverişinizi yapabilir, mangalınızı yanınıza alıp keyfinize bakabilirsiniz. Yemekten sonra çam ağaçları altındaki Köy Çay Evi sizi bekliyor. Masanıza kurulup, çayınızı yudumlarken iddialı dama, tavla, scrabble karşılaşmaları yapabilir ve okey oynayabilirsiniz.

İLLE hareket istiyorsanız, tırmanma duvarı ne güne duruyor? Dünya gençlerinin gözdesi tırmanma sporuna başlamak için iyi bir fırsat. Düz duvara tırmanıp zirvenin keyfine vardıktan sonra eğer rüzgar uygunsa yamaç paraşütü etkinliklerine de katılabilirsiniz.

Ne yenir?

KENDİN pişir, kendin ye restoranının yanısıra, fast food büfeler de var. Tatlı seviyorsanız Sefer Usta’nın tatlıları emrinizde. Alkollü ve alkolsüz her türlü içkiyi alabileceğiniz güzel bir market de var.

Nerde kalınır?

TELEFERİK Tesisleri günübirlik konuk ağırlıyor. Aşağıya en son sefer 23.00'te.

Nasıl gidilir?

Haberin Devamı

İZMİR'in içinde, dağ havası alıp doğayla baş başa kalabileceğiniz bir yer Teleferik Tesisleri. Belediye otobüsleriyle ve özel otomobilinizle gidebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!