Rota: KARAHAYIT

Güncelleme Tarihi:

Rota: KARAHAYIT
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2001 00:00


Sirel EKŞİ
Haberin Devamı

Şifalı yöre

Binlerce yıldır aktığı yöreye şifa dağıtan su, çevresinde görkemli uygarlıklar kurulmasını sağlamış. Kutsal su, günümüzde de bulunduğu yöreyi şifa merkezi yapmış.

ÜN yeni ağarıyor. Mavi bir tülün içinde yol alıyoruz. Yüzümü otomobilin iki parmak açık camından gelen sabah serinliğine vermiş, mahmurluğun tadını çıkarıyorum. Hafif bir viraj alıyoruz ve karşımızda o inanılmaz güzellik. Efsaneleri severim, bilirsiniz. Efsaneye göre, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bu güzellik, eşsiz Pamukkale, yakışıklı çoban Endymion ile Ay Tanrıçası Selene'nin aşkının ürünü. Derler ki, Endymion Selene ile tam orada kavuşmuş, vuslatın mutluluğu ile kendisinden geçince de ineklerini sağmayı unutmuş. İneklerin memelerinden süzülen sütler Pamukkale’yi oluşturmuş. Sabahın buğusu içinde Pamukkale öylesine heybetli, öylesine mistik ve romantik görünüyor ki, bu öyküyü hatırlamak hoşuma gidiyor.

ASLINDA yolumuz Karahayıt'a. Travertenler üzerindeki konaklama tesisleri, ‘‘Dünya Mirası’’ kabul edilen Pamukkale'yi koruma projesi çerçevesinde, beyaz cenneti karartmayacak kadar uzak, ama ona kolaylıkla ulaşacak kadar yakın, Karahayıt'a taşındı. Zaten termal bir cennet olan Karahayıt böylelikle biraz daha önem kazandı.

Nasıl gidilir?

DENİZLİ, İzmir'e yaklaşık 450 kilometre. Düzenli otobüs ve tren seferleri var. Pamukkale, Denizli'ye 13 kilometre; Karahayıt ise, Pamukkale'ye 5 kilometre.

Ne yapılır?

HANİ bir zamanlar, ‘‘Roma'yı görmeden ölme’’ derlermiş ya, bence bu söz Pamukkale için de geçerli.

ÇÖKELEZ Dağı'nın doruklarına yakın birkaç kaynaktan çıkan sular kollara ayrılarak ovaya doğru iner, Pamukkale Köyü'nü dolaşarak birleşir ve Çürüksu Deresi'ne karışırlar. Kaynaktan fışkırarak dağılan termal suyun yoğun karbondioksiti uçar, geriye kalsiyum karbonat kalır. Su, o kadar uzun süredir aynı serüveni yaşar ki, çöken kalsiyum karbonat yaklaşık 3 bin metre uzunluğunda 300 metre genişliğinde ve ovadan 100 metre yüksekte eşi benzeri olmayan Pamukkale'yi yaratır.

VÜCUT ısısındaki bu termal su, mineral ve radyo aktif nitelikleri nedeniyle çağlar boyunca güzellik ve şifa dağıtmıştır. Beyaz cenneti yaratan suyun cildi güzelleştirdiği, çeşitli deri hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Pamukkale'nin yanı başındaki Hierapolis kenti, bugün pek çoğu hala ayakta olan hamamları, tapınakları ile döneminin ünlü sağlık merkezleri arasında kabul edilir.

HİEROPOLİS, tarih ve arkeoloji meraklıları için gizler saklar. Depremlerle yıkılan, çok kez sular altında kalan kenti gezmek için bir gün ayırmak gerekir. Ana cadde ve yollar, şehir kapıları, Apollon Tapınağı, anıtsal çeşme, görkemli tiyatro, büyük termal hamamlar, bazilika ve Hıristiyanlık dönemi eserleriyle çok iyi korunmuş durumdaki nekropol (mezarlık) ve tabii ki, müze görülmeye değer.

Sağlığın hizmetinde

Hierapolis'in romatizma, kalp, böbrek, idrar yolu, sinir sistemi ve yüksek tansiyona iyi gelen, rahatlatıcı ve dinlendirici özelliği olan suyunun yanı sıra Karahayıt'ın Kızılleğen suları binlerce yıldır şifa kaynağı olmaya devam ediyor. Pamukkale suyundan daha sıcak olan Kızılleğen suyunda ek olarak demir mineralleri de bulunuyor. Çökerti bırakmayan bu maden suları içme olarak da değerlendirilebiliyor. Sindirimi kolaylaştıran bu sulardan, şişmanlık, diabet ve gut gibi metabolizma hastalıklarının tedavilerinde de yararlanılıyor.

BU arada Pamukkale'ye 4 kilometre uzaklıktaki Kavakbaşı Köyü'ndeki çamur hamamlarını da görün derim. 30 derece sıcaklıktaki kükürtlü çamur ve kükürtlü su, deri hastalıklarında kullanılır.

BİR not: Çamur hamamı dediğime bakmayın, orada tesis yok. Ancak Karahayıt'ın çok yıldızlı termal tesislerinde buradan getirilen çamur kullanılıyor.

Alışverişi unutmayın

YÖREDE gezilecek başka yerler de var kuşkusuz. Anadolu'nun ilk 7 kilisesinden birini barındıran Laodikeia görülmeye değer kentlerden. İki tiyatro kalıntısı, çeşmesi ve su kemerleri dışında göze çarpan pek bir şey oyk. Ancak Laodikeia'nın dokumalarının ve özellikle iç çamaşırlarının ünlü olduğu biliniyor. Denizli yöresinin tekstilci geçmişi antik çağlara dayanıyor.

KARAHAYIT ve Pamukkale çevresinde, yöreye özgü dokumalar, Pamukkale suyunda beyazlatılmış çeşitli eşyalar, halılar alıcılarını bekliyor.

Ne yenir?

BÜYÜK otellerin restoranlarında dünya mutfaklarından örnekler bulmak mümkün. Ayrıca, her keseye göre lokanta var. Denizli'ye kadar gitmişken, ünlü mantar restorana da uğrayın. Mönüsü çok zenginleşmiş ve her şey o bildiğiniz lezzette.

Nerede kalınır?

KARAHAYIT ve Pamukkale’de kalacak yer sorunu yok bence. Sanki tüm evler pansiyon. Ve çok sayıda hemen her bütçeye göre otel var. Eğer doktor kontrolünde gerçek bir sağlık kürü istiyorsanız, Colossea Hotel Termal, Polat Termal Hotel, Club Hierapolis Termal Resort, Lycus River Termal Otel, Richmond Pamukkale Termal Otel gibi tesisleri seçebilirsiniz. Beş ve dört yıldızlı bu otellerin yanı sıra Karahayıt ve Pamukkale kasabasında çok sayıda otel mevcut. Denizli merkezde kalıp, günübirlik yöreye gelmeniz de mümkün.

Pamukkale UNESCO'nun Dünya Mirası kabul ettiği bir ören yeri. Günün her saatinde farklı bir güzellik sergileyen Beyaz Cennet, artık daha da parlak ve beyaz.

Karahayıt'da sağlığınıza kavuşurken alışverişi de unutmayın. Özgün yöre dokumaları ve çeşitli biblolar alıcılarını bekliyor.

Karahayıt'ın Kızılleğen Suyu şifa dağıtıyor. İçme olarak da kullanılan suyun içindeki demir mineralleri bu kırmızı rengi veriyor.

Haberin Devamı

Hierapolis, hamamları ve tapınakları hala ayakta olan, tiyatrosu, Hıristiyanlık dönemi eserleri, surları, çeşmeleri, kent kapıları ile geçmişinin görkemini yansıtan bir kent.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!