Pilates o hastalıklara karşı iyi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Pilates o hastalıklara karşı iyi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 01:27

İZMİR Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Özlem Şener, meme kanserine yapılan cerrahi müdahale sonrasında meydana gelen lenfödem rahatsızlığına karşı klinik pilates yapılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Meme kanseri, Türkiye'de ve dünyada her 7-8 kadından birinde görülüyor. Gelişen sağlık teknolojisi sayesinde cerrahi müdahale, pek çok kadının hayatını kurtarıyor. Ancak cerrahi müdahalenin ardından uygulanan radyoterapi, kemoterapi, hormonoterapi gibi tedaviler sonrasında görülen lenfödem rahatsızlığı, ağrı, ağırlık hissi, yangı, karıncalanma, şişkinlik nedeni ile kadınların hayat kalitesini düşürüyor, depresyon ve sosyal izolasyona neden olabiliyor. İzmir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Özlem Şener, yoğun radyoterapi sonrasında görülen lenfödeme karşı klinik pilates yapılmasının, hastalığın aşılmasında ve tekrarının önlenmesinde önemli bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Pilates o hastalıklara karşı iyi geliyor


BAŞLAMADAN ENGELLENEBİLİR
Lenfödemin cerrahi müdahaleden 1 yıl sonra da 10-15 yıl sonra da görülebileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şener, "Bu tedaviye, cerrahi müdahale sonrası dikişler alındıktan sonra herhangi bir komplikasyon yoksa başlanabilir. Bu sayede belki de hastada Lenfödemin oluşmasının önüne geçilebilir" diye konuştu. Doktora çalışmasını lenfödem hastalığının klinik pilates egzersizleri ile iyileştirilmesi üzerine yapan Şener, lenfödem şişliğini azaltmak için literatürde altın standart olarak bilinen "kompleks dekonjestif fizyoterapi" yönteminin yaklaşık 10-15 yıldır aktif olarak kullanıldığını ve hastaya "manuel self drenaj masajı"nın öğretildiğini, egzersiz olarak da sadece etkilenen kola hareketler yaptırıldığını belirtti. Sadece meme ve kola yönelik değil, bütün vücudu harekete geçirecek bir egzersiz sisteminin kullanılması gerektiği bilgisini aktaran Şener, buna uygun yöntemlerin de pilates, yoga ve thai chi olabileceğini, ancak bu yöntemlerin uzun dönem sonuçlarının henüz tespit edilmediğini söyledi.



Lenfödem tedavisinde, gövde ile kalça arasında gövdenin tam düzgünlüğünü sağladıktan sonra solunum egzersizleri ile lenf akışının genel sisteme aktarılışını kolaylaştıracak, lenfatik sistemi harekete geçirecek solunum egzersizleri ile birlikte kol ve bacak hareketlerinin yapıldığı bir egzersiz sistemi olan klinik pilates egzersizlerini kullandığını ifade eden Şener, şunları söyledi:
"Bu egzersiz sisteminin devamlılığı sağlandığında iyileşme mümkün. Bu hastalar enfeksiyon riskine çok açık. Hastalığın tekrarlamasının engellenmesi için de ya bir fizyoterapist eşliğinde klinik pilates egzersizlerinin düzenli olarak yapılması ya da hastalara dağıtılan CD eşliğinde düzenli olarak egzersizlerin yapılması lazım. Egzersizle devamlılığı sağlanmazsa şişme tekrarlayabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!