Pazar Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Pazar Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir'in kızı Alexıou

Babası İzmir Bulgurca'da doğan, Yunanistan'ın en ünlü sanatçılarından Haris Alexıou hemşerilerine konsere hazırlanıyor...

BİRİ Türkiye'de müziğin kraliçesi Sezen Aksu, diğeri ise Yunanistan'ın ‘‘Harulası’’ (Mutluluk veren) Haris Alexıou. İzmir kökenli iki sanatçı. İzmir'de doğup büyüyen Aksu'yla, anne tarafı İzmirli olan komşu ülkenin dev sanatçısı Haris, 5 Eylül'de hemşerileriyle buluşacak. Most Production ve Hürriyet Gazetesi tarafından Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek konser öncesi İzmir'i ilk kez ziyaret eden Alexıou, sahneye çıkmak ve hemşerileriyle kucaklaşmak için sabırsızlanıyor. İşte size dünyaca ünlü sanatçının İzmir'le ilgili izlenimleri.

Anne tarafınızın İzmirli olduğunuzu biliyoruz, biraz anlatır mısınız?

ANNE tarafım İzmirli. Çiftçi babam Yunanistan doğumlu. İki ülke arasında büyüdüm. Gerçek adım Rupaka, Haris ise İzmir'den gelen dedemin soyadı. Annemin İzmir'deki akrabaları buraya geldiklerinde kendi aralarında biz ne dediklerini anlamayalım diye Türkçe konuşurlardı. Türkçe şarkılar da söylerlerdi. En çok, ‘‘Aman Doktor, Canım Cicim Doktor, Derdime Bir Çare’’ ile ‘‘Konyalı’’yı hatırlıyorum.

İzmir'i ilk kez ne zaman gördünüz?

İZMİR'e ilk kez geçen ay İstanbul konserlerinden sonra gittim. Ailemin yaşadığı yerleri görmek, izlerini bulmak için şehir turu yaptım. Çeşme'de iki günlük tatil tek kelimeyle muhteşemdi. İzmir'e hayran kaldım. Dedemin yaşadığı Bulgurca Köyü'ne gittiğimde ise hüzünlendim. Köy, baraj suları altında kaldığı için nerelerde yaşadıklarını göremedim. Efes Antik Şehri, Meryem Ana'nın Evi ve Bodrum'u geç gördüğüm için pişman oldum. Çok mutlu bir tatil yaptım. İzmir'de, köklerimin olduğu kentte konser vermek benim için ayrı önem taşıyor.

İzmir'deki konseriniz için sürprizleriniz var mı?

İZMİR'de iki konser vereceğim. Biri tek başıma, diğeri Sezen'le. Sezen'le ilk kez geçtiğimiz yıl depremzedeler yararına düzenlenen bir konserde sahneyi paylaşmıştık. Ardından aynı konseri Atina'da tekrarladık. Geçen ağustos ayında İstanbul'da iki konser verdim. İzmir'deki konserlerimde repertuvarıma Ege türkülerini aldım. Sezen Yunanca, ben de Türkçe şarkılar söyleyeceğim. Hemşerilerimle kucaklaşmak için sabırsızlanıyorum.

Sezen Aksu, İzmir, siz ve hemşerileriniz?

SEZEN büyük bir bahçedir. Küçük bir kız gibi gülen, bir bebek gibi ağlayan, bir erkek gibi kızan, bir erkek gibi çalışan. Bir bakarsın çok dişi, bir bakarsın çok komik. Derinlerden gelen kadife sesiyle alt notalarda şarkı söylemesi beni çok etkiliyor. Sezen o kadar zengin duygulara sahip ki, herkes gibi beni çok etkiliyor. Yarı tarafım İzmirli, bu iki konserin müzik hayatımda apayrı bir yeri var.

Deprem sonrası gelişen Türk-Yunan dostluğunu nasıl görüyorsunuz?

TÜRKİYE'de konser vermem için uzun yıllar teklif aldım. Bunu çok istememe rağmen bir türlü gerçekleştiremedim. Bizden daha iyi anlaşacak iki ülke olamaz. Aynı psikolojiye sahibiz, aynı şekilde eğleniyoruz, aynı şekilde seviyoruz. Dinlerimiz farklı ama iki taraf da dinine derinden bağlı. İstanbul ve İzmir'in sokaklarında dolaştım. Gördüğüm insanlar sanki benim komşularımdı. Bir deprem oldu insanlar sanki bu fırsatı bekliyormuşcasına birbirlerini kucakladı. Bizi bir felaket ayırmıştı, bir felaket birleştirdi.

Sezen büyük bir bahçedir. Küçük bir kız gibi gülen, bir bebek gibi ağlayan, bir erkek gibi kızan, bir erkek gibi çalışan. Bir bakarsın çok dişi, bir bakarsın çok komik.

Bizden daha iyi anlaşacak iki ülke olamaz. Aynı psikolojiye sahibiz, aynı şekilde eğleniyoruz, aynı şekilde seviyoruz. Dinlerimiz farklı ama iki taraf da dinine derinden bağlı.

Yılda bir kez konser

Yunanistan'ın dünyaca ünlü sanatçısı Haris Alexıou Japonya'dan Arjantin'e, Avusturalya'ya kadar dünyanın birçok ülkesinde konser veriyor. CD'leri piyasaya çıktığı anda kapışılan, yaşadığı Yunanistan'da ise yılda sadece bir konser veren Alexıou, bu yıl İstanbul'da üç konser verdi. Alexıou 5 Eylül'de Sezen Aksu'yla, 6 Eylül'de ise tek başına İzmirlilerle Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda buluşacak.

Sezen ile tanışma

‘‘1997 yılında Sezen Atina'ya ziyaretime geldi. Sezen'le o gün birden dost olduk. Günboyunca konuştuk. Birlikte müzik dinledik, şarkı söyledik. Duygularımızı paylaştık. O gün Sezen'le ortak konser kararı almıştık. Ve ardından gelen deprem felaketi. Barış için dostluk için yeni çağa barış rüzgarlarıyla girebilmek için ikimizde sahnedeydik’’

Kimdir?

1950 Nente doğumlu. Gemici kardeşi Yorgo'nun 1962'de İspanya'dan getirdiği gitarla müzikle tanışan Alexıou, mimar olmak istiyormuş. Gitar dersleri almaya başlayan ünlü sanatçı, ailesi yoksul olduğu için bakkal çıraklığı yapmaya başlamış. Hem çalışıp, hem Pire'de okuyan Haris Alexıou, küçük yaşta hayata atıldığı için çabuk büyümüş. 1970'lerin başında Yorgo'nun bir müzisyen arkadaşının kurduğu amatör grupta şarkı söylemeye başlayan sanatçı, ardından ilk albümü ‘‘Mikro Asya’’yı çıkarmış ve bugünlere gelmiş. Haris'in, Sotiris Basiykos'la mutlu bir evliliği var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!