Onur’un Umit umudu

Güncelleme Tarihi:

Onur’un Umit umudu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 00:00

Muğla Köyceğiz’in Döğüşbelen Köyü’nde ağır talasemi (Akdeniz Anemisi) hastası olan beş yaşındaki Onur Aygün için umut doğdu.

Haberin Devamı

MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi, Döğüşbelen Köyü’nde ağır talasemi (Akdeniz Anemisi) hastası olan 5 yaşındaki Onur Aygün için umut doğdu. Doktorlar, Filiz ve Metin Aygün çiftine talasemi geninden arınmış bir kardeşinden nakledilecek iliğin, hastalığın en ağır türüne yakalanan Onur’u sağlığına kavuşturabileceğini, ancak tüp bebek öncesi genetik incelemelerin Türkiye’de sadece Memorial ve Acıbadem Hastanesi’nde yapılabildiğini söyledi. Baba Aygün, 30 bin liralık masrafı karşılamak için otomobilini sattı, ancak ilk denemeden sonuç alınamadı. Ailenin imdadına Mecidiyeköy Çevre Hastanesi Tüp Bebek Uzmanı Prof. Ümit Özekici yetişti. Özekici, gerekli masrafın büyük bölümünün hastaneleri tarafından karşılanması sözünü verdi. Olayı gazetelerden öğrenen İstanbullu bir işadamı da aileye destek vereceğini açıkladı. Bunun üzerine Metin Aygün’den alınan sperm ile eşi Filiz Aygün’den alınan yumurtalar döllenerek, 2008 yılında İtalya’ya genetik arındırma için gönderildi. Embriyo dokuları uyuşmasına rağmen Aygün hamile kalamadı. 2009 Haziran ayında aynı işlem bir kez daha yapılarak bu defa ABD’ye genetik arındırma için gönderildi. Yine hayal kırıklığı yaşandı. 2009 Kasım’da ABD’den müjdeli haber geldi. Anne, Özkesici tarafından tüp bebek yöntemiyle transfer sonrası, hamile kaldı.

İki sevinç birden

Hamile olmanın sevincini yaşayan Filiz Aygün, “Şu an tarif edilmez bir mutluluk yaşıyorum. Sonuçta, bu hamilelikle çocuğumun yaşamını geri getirdim. Doğacak olan Ümit, bir çocuğumuzu kurtarırken ikinci evlat sevinci yaşatacak. Bir anlamda ümidimiz olacak. Çocuğumun ismini zaten erkek de kız da olursa doktorumuzun adı olan ‘Ümit’ koyacağız” dedi.

TALASEMİ  MAJOR

Haberin Devamı

Talasemi Major 3-4 aylıkken başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığı. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. Hayat boyu tedavi görmek zorundadır, tedaviler zor ve pahalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!