Nusret mayın gemisi 100 yıl sonra...

Güncelleme Tarihi:

Nusret mayın gemisi 100 yıl sonra...
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 01:18

ÇANAKKALE Boğazı'na döktüğü mayınlarla Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren 'Nusret' mayın gemisinin anısına; Gölcük'te aslına uygun olarak inşa edilen 'TCG Nusret' gemisi, sabahın erken saatlerinde yola çıkıp, 100 yıl önceki rotasında seyrederek boğaza temsili mayın döktü.

Haberin Devamı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin efsane mayın gemisi Nusret, 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy Koyu'nda sahile paralel döktüğü 26 mayın ile tarihin akışını değiştirdi. Nusret'in tarihteki üstlendiği rol ile önemini duyurmak amacıyla; 2010'da Gölcük'te aslına uygun inşa edilen TCG Nusret ile tarihi gün tekrar canlandırıldı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkanvekili Adnan Güler, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile 100 yıl önce Mayın Grup Komutanı olarak görev yapan Binbaşı Nazmi Akpınar'ın torunu Nazmi Akpınar ve askeri erkan etkinliğe katıldı.

Nusret mayın gemisi 100 yıl sonra...

Haberin Devamı

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinde bağlı olan TCG Nusret, 100 yıl önceki gibi bu sabah saat 06.15'de sessiz sedasız mayın dökülen hatta doğru yol aldı. Seyir sırasında Çanakkale Savaşları ve Nusret Mayın gemisinin kahramanlığını anlatan film gösterildi. Saat 07.10'da 100 yıl önce mayınların dökülmeye başladığı Erenköy Koyu'na intikal edilerek tören başladı. Ardından mayın hattının başlangıç ve bitiş hattına 100'er metre aralıklarla iki temsili mayın bırakıldı.

Nusret mayın gemisi 100 yıl sonra...


GEMİNİN ÖNEMİ VURGULANDI
Nusret Mayın Gemisi'nin imkansızlıklar içinde döktüğü 26 mayına bazı gemilerin çarparak boğazın karanlık sularına gömüldüğünü söyleyen Vali Ahmet Çınar, "Tabii karanlık emellerine de ulaşamadılar. Dolayısıyla Nusret'in ve onun mürettebatının o gün yapmış oldukları çok dahiyane stratejiyle döktükleri mayınlar sayesinde deniz zaferi elde edilmiş oldu. Milletimizin ve dünyanın kaderi etkilenmiş oldu. Bu yönden baktığımızda Nusret bizim için hiç unutulmaması, her zaman anmamız, gururlanmamız gereken bir gemi. Bu gururla gemimizi burada tekrar anmış, hatırlamış olduk" dedi. Programı izlemek için TCG Nusret Gemisi'ne sadece Anadolu Ajansı ile TRT alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!