Mucit profesörden neme kumaşlı çözüm

Güncelleme Tarihi:

Mucit profesörden neme kumaşlı çözüm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2013 01:10

Buluşlarıyla tanınan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, kumaş kullanarak imal ettiği ısı kolektörü ile yazlıklardaki nem sorununa da çözüm getirdi.

Haberin Devamı

TEKSTİL Mühendisliği’nden emekli olduktan sonra da bilimsel çalışmalara ara vermeyen, 20’nin üzerinde patent sahibi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, kumaş kullanarak geliştirdiği ve üç altın madalya aldığı son icadı “Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kolektörü” ile özellikle yazlıkların en büyük sıkıntısı olan nem ve küfe de çözüm üretti.

Türkiye’de pek bilinmeyen güneş kolektörlerinin hem düşük verimlilik, hem de çok pahalı olduğu için tercih edilmediğini dile getiren Prof. Tarakçıoğlu, “Türkiye’deki güneş kolektörlerinde genelde pahalı bakır borular ve siyah levhalar kullanılıyor. Ben bunların yerine siyah kumaş kullandım. Kolektör kutusunun içerisine uzun boru yerine, siyah bir tekstil yüzey yerleştirdim. Su, borular yerine kumaşın içerisinden akıyor. Kumaşın liflerin arasında kalan kılcal boşluklar dünyanın en iyi boru sistemini oluşturuyor. Dolayısıyla siyah bir tekstil kumaşı hem boru, hem emici görevini görüyor” dedi.

Haberin Devamı

Mucit profesörden neme kumaşlı çözüm

Yazlıklardaki nem

Yazlık evi bulunan kişilerin en büyük sıkıntısının kışın duvarların nemlenip küflenmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Tarakçıoğlu, “Hava ısıtıcılı güneş kolektörünün Türkiye’de en verimli kullanılacağı yerler yazlıklar. Çünkü genelde yazlık yerler nemli oluyor. Sonbaharda yüksek bir sıcaklıkta evi kapatıp gidiyoruz. Hava soğuyunca başlıyor terlemeye. Terleme olduğu zaman küf yapıyor ve boyalar kalkıyor” dedi.

Her zaman sıcak

Binaların çatılarına ya da yan duvarlarına yerleştirilerek bir boruyla duvardan içeri verilecek hava ısıtıcı güneş kolektörü ile kışın güneşli günlerinde 75 derece sıcaklık elde edilebildiğini anlatan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, “Tekstil teknolojisi sayesinde güneşli günlerde başka bir ısıtıcı kullanılmadan yüzde 25-30 oranında ısınma gideri tasarrufu elde edilebiliyor. Kolektörü iç mekan ısıtmanın dışında meyve sebze kurutmada, yaz aylarında sisteme akü eklendiğinde soğutmada ve aydınlatmada kullanılabilir. Üçer metrekarelik seri bağlı iki güneş kolektörü 50 metrekarelik bir kapalı mekanda sıcaklığı 5 dereceye kadar artırabiliyor. Bu ısınma için yeterli olmasa bile en azından kullanıcıların ılık bir mekana girmesini sağlıyor. Bizim denemelerimizde sobayla en fazla 20 dereceye çıkan 24 metrekarelik bir oda güneş kolektörü ile 26 dereceye çıktı”
diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!