Mrs.Gourme: Mutlu Çinliler

Güncelleme Tarihi:

Mrs.Gourme: Mutlu Çinliler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yemekler formunuzu bozmuyor

ÇOCUKLUĞUMUN en güzel anılarından biri, annemin tombul bir arkadaşının bol bol pilav yiyerek diyet yapması, pilavın şişmanlatacağını söyleyenlere ise ‘‘Siz hiç şişman Çinli gördünüzmü’’ diyerek kendisini savunmasıydı. Gerçekten, şişman Çinli sık görülen bir şey değil, ama bunun nedeni pirincin şişmanlatmaması değil, Çin Mutfağı'nda kullanılan pişirme tekniği ve kullanılan malzemeler.

TELEVİZYON reklamlarının son günlerdeki popüler ikilisi kestaneci ile kokoreçinin, tezgahlarını deniz kenarına çekmiş, çubuklarla yemek yediğini her gördüğümde canım Çin yemeği çekiyor. Sonunda istemenin yeterli olmadığına, harekete geçmek gerektiğine karar verdim. Oğlum ve ilk kez Çin yemeği yiyeceğini söyleyen bir arkadaşımla EGS Mavişehir'deki Happy Chinese Restoran’a gittik.

HAPPY Chinese Restoran'ın dekorasyonu çok sevimli. Duvarlarda Çin resimleri var. Tahta masalar, kırmızı rengin sağladığı sıcaklık çok hoş. Yemeğinizi, isterseniz fast food tepsisinde, isterseniz masada porselen servislerle alabiliyorsunuz. Masaya oturduk, sürekli gülümseyen Çinli garsonumuz mönüyü getirdi. Seçim yapmak çok zor, hepsinden tatmak istiyorum. Sonunda, Wan - Tun çorbası, filiz salatası, Çin böreği, yumurtalı tava pilav, acı sarımsak soslu dilimlenmiş dana eti istedim. Oğlum da, Çin böreği, çok lezzetli tava pilav, çevretilmiş çıtır tavuk, yeşil biberli dilimlenmiş dana etinden oluşan seçimini yaptı. İlk kez Çin yemeği yiyecek arkadaşım da kızarmış tavuk kanadı, tavuklu tava pilav, Çin salatası seçti. Bir süre bekledik, çünkü Çin mutfağında yemekler sipariş alındıktan sonra pişiriliyor, önceden pişirip bekletmek yok.

YEMEKLERİMİZ geldi. Çorbam son yıllarda yediğim en iyi Wan-Tun çorbasıydı. Çin mantısı da denen Wan - tun, bizim mantılara göre hayli iri, içi de sebzeli. Çok hafif ve lezzetli. Filiz salatasını çok severim. Marketten alıp ben de yapıyorum, ama bunu yedikten sonra benimkinin pek kötü olduğunu anlıyorum. Pilavım ve etimin tadına doyamıyorum. Çinlilerin büyük bir ustalıkla kullandığı çubukları kullanmayı öğrenmek zaman alıyor. Arkadaşım hiç denemiyor bile. Oğlum ise harikalar yaratıyor, çubuk kullanmaktaki hüneri, Çinli garsonumuzu şaşırtıyor.

ÇİNLİ aşçılar yemekleri özel bir kap içinde yüksek ateşte ve çok az yağ kullanarak pişiriyor. Özel soslar ilave edilen etler yumuşak ve lezzetli oluyor, sebzeler de gevrek kalıyor. Çinliler de bu yemekleri Çinli çubuklarını kullanarak, pilav dahil, küçük küçük lokmalar halinde yiyor. Bu pişirme ve yeme şekli formlarını korumasına yardım ediyor.

ARKADAŞIM, yemekleri umduğundan güzel buluyor, sırf tatmak için bir de karidesli tava makarna söylüyor. Oğlum, çerez gibi yediği Çin böreğinden bir porsiyon daha istiyor. Yemek üzerine içtiğimiz birer fincan Jasmin Tea, ağız tadımızı tamamlıyor.

YASEMİN çayı, bence Çin mutfağının mucizelerinden biri. Ne yemiş olursanız olun, bu çay mide şişkinliğini, hazımsızlığı önlüyor. Happy Chinese Restoran'dan, midemiz hiçbir şey yememiş kadar rahat, ama tok ve ağzımızın tadı yerinde olarak ayrıldık ve içeceklerimizle birlikte yaklaşık 25 milyon lira ödedik.

BU arada Happy Chinese’in evlere servis de yaptığını öğrendik ve evimiz çok yakın olduğu için mutlu olduk.

TELEFON: 324 42 42

324 42 52

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!