Midyeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Midyeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uzmanlar vatandaşı uyardı

İzmir Körfezi’nden çıkarılan ve uzman kontrolünden geçmeyen midyelerden yapılan dolmalar geçen hafta sonu yüzlerce kişiyi zehirleyerek hastanelik etti.

İZMİR'de yüzlerce kişiyi hastanelik eden zehirli midyeden yapılan dolma paniği sürüyor. Uzmanlar, ilkbaharda sayıları çoğalan zehirli bakteriler ile beslenen midyelerin neden olduğu hastalıkların önlenmesi için vatandaşları ve midye satıcılarını uyardı.

10 ayrı zehir var

EGE Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Tufan Koray, 10 yıldır körfezden midye toplanmaması konusunda uyarılarda bulunduklarını belirterek, ‘‘İzmir Körfezi'nde 10 tür zehirli olabilecek alg saptandı. Ayrıca ağır metaller başta, zararlı olacak organizmalar var’’ dedi.

Satışına izin yok

TEMİZ suda, midyenin bakterileri bir veya iki haftada attığını belirten Prof. Dr. Koray, ‘‘Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile üniversiteler ortaklaşa olarak 13 midye üretici işletmeyi Avrupa'ya ihracat yapma kalitesine getirdik. Bunların dışında satışa izin verilmemeli’’ dedi.

Kontrolden geçiyor

İZMİR'de midye dolması yapanların, körfezden ve kendi topladıkları midyeyi tercih ettiklerini söyleyen Koray, ‘‘Midye zehirli bakteriyi bir süre bünyesinde tutup, bırakıyor. Biz, takip edip, bu süre içinde satışına izin vermiyoruz’’ dedi.

İŞTE BELİRTİLER

MİDE bulantısı, ateş, ishal gibi belirtiler ile hastalığa neden olan bu bakterinin ‘‘konserve bakterisi’’ de denilen, öldürücü olabilen tehlikeli ‘‘botulism’’ hastalığa neden olabileceği belirtildi.

Yaşlılarda ölüm olabilir

PROF. Dr. Tufan Koray, İzmir Körfezi'nde de bulunan ‘‘psp’’ adlı organizmanın İspanya'da yaşlı insanlarda ölümlere neden olduğunu söyledi. Koray, son haftada körfezde su yüzeyinde oluşan turuncu ve pembemsi rengi veren bakterilerin, ‘‘noctilucea scintillans’’ türünde ve zehirsiz olduğunu söyledi. Son zehirlenmelere neden olan bakterinin kendi tespitlerine göre yağışlar nedeniyle derelerdan denize gelen ‘‘clostridium - sp’’ adlı bakteri olduğunu belirten Prof. Dr. Koray, midyeniin içinde üreyen bu bakterinin insan vücudunun sıcaklığında çoğaldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!