Mavi bayrak hayali

Güncelleme Tarihi:

Mavi bayrak hayali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2001 00:00


Utku BOLULU
Haberin Devamı

BÜYÜK Kanal Projesi'nin bir bölümünün bile devreye girmesi İzmir Körfezi'nin kirlilik değerlerini önemli ölçüde düşürdü. Şu anda İzmir'in kanalizasyon atıklarının yüzde 65'i Büyükkanal Projesi'yle Çiğli'deki arıtma tesisine gönderiliyor.

YENİKALE'de 1997'de yapılan testlerde kolibasili mililitrede 3 milyon olarak tespit edildi. Son ölçümde ise bu oran 120'ye düştü. Yetkililer, Mavi Bayrak sınırının mililitrede 500, denizde yüzme sınırının ise 2000 koli basili olduğuna dikkat çekti.

TESTLER için numuneler Yenikale dışında, İnciraltı, Göztepe, Bostanlı Feneri ve Karşıyaka'dan alındı. Henüz kanalizyon atıklarının arıtılmadan denize verildiği Göztepe sahilinde koli basili dipte ve yüzeyde 2000 sınır değerinin çok üzerinde çıktı. İnciraltı'nda da kanalizasyonların denize akması nedeniyle yüzeyde 2000 olan koli basili oranı akıntılar nedeniyle dipte 300 olarak tespit edildi.

BOSTANLI'da ise kirliliğin Göztepe'nin aksine dipte yoğun yüzeyde ise az olduğu belirlendi. Bostanlı'da dipte 2000 olan kolibasili yüzeyde 300'e düştü. Karşıyaka'da ise kıyıdaki kanalizyonun henüz Büyük Kanal'a bağlanmaması sonucu koli basili yüzeyde 2000'in üzerinde, akıntı nedeniyle ise dipte 200 oranında çıktı.

BU arada, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yüksek Okulu tarafından yapılan araştırmalar da benzer sonuçlar alındı. Körfezde oksijen üreten ve canlılığı gösteren bakterilerde yüzde 92 oranında artış tespit edildi. Ancak, bilimadamları liman bölgesinde henüz bir iyileşme tespit edemedi.

BİLİMADAMLARININ yaptığı inceleme ve tespitlere göre, Körfez'de canlanmanın en önemli göstergesi midye ve akuavadis gibi deniz kabuklusu türlerinin sayısında büyük artış tespit edilmesi.

Planktonlarda azalma var

EGE Üniversitesi Su Ürünleri Yüksek Okulu öğretim üyesi Prof. Dr. Tufan Koray, Nisan ayında yaptıkları testlerde Körfez'de kirlenmeye yolaçan mikro planktonlarda 1998'e oranla yüzde 219 azalma, fotosentez yaparak ortama oksijen verenlerde ise yüzde 260 artış gözlemlendiklerini, son testlerde ise oksijen üreten bakterilerde yüzde 92 artış belirlediklerini söyledi. Koray, diğer bakterilerdeki durumun tespitinin ardından iyileşmenin yüzde 40-50 oranına ineceğini vurguladı, ‘‘Mayıs ayındaki sonuç raporunda bir yıllık süreçteki iyileşme bilimsel verileri ile ortaya çıkacak’’ dedi.

DOKUZ Eylül Üniveristesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Müdürü Prof. Dr. Orhan Uslu, Çiğli Arıtma Tesisi'nin yüzde 97 atıksu temizlediğini belirterek, ‘‘Körfez'e akan kirlilik tamamen durdurulduğunda, bakterilerin yaşama süresi çok kısa olduğu için, hijyenik olarak 48 saat sonra yüzmenin zararı olmaz. Ancak, biz geçmişte tedbirli konuşarak 6 ay sonra girilebileceğini açıkladık’’ dedi. Ekolojik açıdan temizliğin biraz daha uzun süreceğini söyleyen Uslu, kirlilik akışının sona ermesine karşın dipteki çamurun kalacağını, 10 yıl sonra doğal olarak üzerinin temiz bir tabaka ile kaplanacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!