Köy Enstitüsü mezunları anılarını anlattılar

Güncelleme Tarihi:

Köy Enstitüsü mezunları anılarını anlattılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 01:49

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 75'inci yıldönümü için düzenlenen etkinlikte tüm mezunlar ve emekli öğretmenler biraraya geldi.

Haberin Devamı

Eğitim Sen ve Emekli Sen Ödemiş Şubesi, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 75'inci yıldönümü için bir tören düzenledi. Ödemiş'teki Köy Enstitüsü mezunları ile emekli öğretmenlerin katıldığı buluşmada Köy Enstitüleri'nin kuruluşu ile ilgili film gösterimi yapıldı. Eğitim Sen binasında biraraya gelen eski mezunlar, sendikaların kendilerine verdiği haklardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Köy Enstitüleri sayesinde ekonomik ve toplumsal kalkınmanın hedeflendiğini belirten Eğitim Sen Ödemiş İlçe Temsilcisi Selim Şahan, bilgisizlik ve cahilliğin önüne geçildiğini kaydetti. Selim Şahan, "Çocukluk yıllarımdan bu yana hayatım eğitim çevrelerinde geçti. Bu yüzden bu ülkenin aydınlık yüzlerine karşı saygım sonsuz. 40'lı yıllardan itibaren Türkiye'de artarak açılan Köy Enstitüleri Türkiye'nin aydınlık yüzlerini ortaya çıkardı. Fakat 1950'li yıllarda dönemin feodal ve gerici çevrelerinin tepkisini çeken bu okullar DP döneminde kapatıldı" diye konuştu.
Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerden Mehmet Balcı ise bu kurumlarda verilen eğitimin halen aradığının altını çizerek "Biz okurken herşeyi yaşayarak öğreniyor ve kesinlikle unutmuyorduk. Buradan mezun olan öğretmenler köylere giderek, topluma ışık saçıyorlardı. Köye rahatlıkla uyum sağlanıyor ve köylünün her türlü derdine çözüm getiriliyordu. Şimdi ise ezberci bir eğitim veriliyor" dedi.
Daha sonra diğer emekli eğitimciler de, anılarını birbiriyle paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!