Kansızlığı hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Kansızlığı hafife almayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2014 01:26

DENİZLİ Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Özlü, kansızlık olarak bilinen aneminin bazı hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek, hızlı gelişen kansızlığın ölüme bile neden olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Halk arasında kansızlık olarak bilinen aneminin en sık görülme nedeninin demir eksikliği olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Özlü, aneminin bazı hastalıkların da habercisi olabileceğini vurguladı. Dr. Özlü, "Aneminin görülmesinin en sık nedeni demir eksikliğidir. Tüm yaşlarda görülebilir. Ancak, aneminin altında yatan hastalıklar yaşa ve cinsiyete göre değişebilir. Kansızlığın belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, sersemlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, çarpıntı, nefes almada güçlük, gözlerde bulanık görme, huzursuzluk, yara iyileşmesinde gecikme, saç dökülmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşmalar, idrarda renk değişikliği görülür. Bulgular arasında da ciltte, mukozalarda solukluk, sarılık, karaciğer ya da dalakta büyüme, tırnaklarda kırılma, ağız kenarlarında yara- çatlaklara rastlanır" dedi.

Haberin Devamı

Kansızlığın pek çok hastalığın habercisi olduğunu, hızlı gelişen aneminin ölüme bile neden olabileceğini söyleyen Dr. Özlü, "Ülkemizde her üç kadından birinde görülen bu hastalığın en sık nedeni adet döneminde görülen demir kaybıdır. Aneminin gelişmesinde sindirim sisteminden kaynaklanan bozukluklar yer tutmaktadır. Gıda emilim kusurlarının başlıca sebebi çölyak hastalığıdır. Paraziter hastalıklarda kan kaybı sebebiyle kansızlık yapabilmektedir. Toplumda sık görülen bir diğer anemi çeşidi Akdeniz anemisidir. Kansızlık ülserden kansere kadar birçok hastalık bulgusu olabilmektedir. Bu nedenle yakın takip gerektirmektedir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!