Kamulaştırma isyanı büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Kamulaştırma isyanı büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 01:20

KEMALPAŞA, İstanbul otoyolu ve Manisa Gördes Barajı’ndan İzmir’in içme suyu götürecek hatla gündeme geldi.

Haberin Devamı

Ağustos 2011’de Karayolları Genel Müdürlüğü’nce ilçenin Çambel, Akalan, Sütçüler, Yenmiş, Aşağı ve Yukarı Mahalle, Ansızca, Kuyucak ve Ulucak köylerindeki taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi. Mahkemenin belirlediği bilirkişilerin raporu sonrası, Organize Sanayi Bölgesi’nde kalan yerlere metrekaresine 175 TL, tarım alanları içindekilere 7-11 TL değer biçildi. Bu fiyatı kabul etmeyen köylüler, Kemalpaşa İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne davalar açtı. Bu davalar sürerken, yine aynı bölgede DSİ tarafından hemen otoyolun geçeceği yerin paraleline denk gelen isale hattı nedeniyle acele kamulaştırma kararı verildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yazısıyla DSİ, İzmir İçme Suyu İkinci Kısım Güzergahı’nda bulunan bölgede 10 metre genişliğindeki isale hattıyla ilgili çalışmalara hemen başlayıp boruları döşemeye girişti. Acele kamulaştırma nedeniyle mahkeme, bölgedeki yerlerin metrekaresine 70-150 TL değer biçti. Bu bedel köylülerin çoğu tarafından kabul görürken, bankadaki hesaplara iki ay önce yatırılan paralar çekildi. Ancak inşaat sürerken DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, mahkemenin belirlediği ücretleri tahsil eden köylülere birer yazı gönderip görüşme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Görüşmede şok
DSİ Kamulaştırma Şube Müdürlüğü yetkilileri kendi bilirkişilerinin bir inceleme yaptığını dile getirdi ve daha önce yüksek bedel ödenen yerler için metrekaresine 4-6 TL değer biçildiğini bildirdi, uzlaşma olup olmayacağını sordu. Görüşmede, uzlaşılmaması durumunda mahkeme sürecinin başlayacağı, ödenen paraların geri istenebileceği uyarısında bulunuldu. Duyduklarıyla şok geçiren köylüler uzlaşmaya yanaşmazken, ödenen paraları devlete geri ödemelerinin mümkün olmadığını dile getirdi. Köylüler, DSİ’nin ödediği yüksek bedelin, Karayolları’nın teklif ettiği düşük bedele denk
getirilmeye çalışıldığını ileri
sürüp, isyan etti.

Mahkeme sayısı arttı

Köylülerin avukatı Serkan Şahin, 140 lira değerle kamulaştırma yapılan yere DSİ’nin 4 lira değer biçtiğini belirterek, şunları söyledi:
“Normal bir rakamdan başlanacak olursa OSB sınırları içerisinde 400 liradan aşağı yer bulmanız zor, uygulamanın yapılmadığı yerlerde ikinci kısımda ise 150-200 lira arasında. Bugün bize verilen rakamlar ise 7 lira. Bölgede hazineye ait 2B arazileri var. Devlet köylüye ‘Sen benden burayı metrekaresi 120 TL’den alabilirsin’ diyor. Kendisi satarken yüksek fiyatla satıyor, kamulaştırırken köylüye para ödeyecekken aynı bölgede fiyatı çok düşürüyor. Bu kabullenebilecek bir durum değil. Biz kamu yararı olduğu için bugüne kadar bu uygulamalara itiraz etmedik, ama artık bir gaspa dönüşmeye başladı. Davalarımız hala sürüyor. Kemalpaşa Adliyesi’nde mahkeme sayısını artırmak zorunda kaldılar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!