Kalp nakli, Menekşe'yi kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Kalp nakli, Menekşeyi kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2012 10:26

ADIYAMAN’da annesi Ayniye ve kardeşi Murat’la birlikte yaşayan 19 yaşındaki lise öğrencisi Menekşe, iki yıl önce yaz tatilinde, Urfa ve İzmir’den gelen ablalarıyla ev temizliği yaparken çok yoruldu.

Haberin Devamı

Genç kızın durumu, kalp nakil adayı abla Zeynep Zümrütyaprak’ın dikkatinden kaçmadı. Zümrütyaprak, yorgunluk belirtilerini kendi yaşadıklarına benzetince Menekşe’yi hastaneye götürdü. Kalp yetmezliği tanısı konulan Menekşe’ye nakil önerildi, İzmir, Ankara ya da Antalya’ya gitmesi istendi.

Doktorların kalp nakli kararı vermesi üzerine Adana’daki evini taşıyıp eşi ve üç çocuğuyla İzmir’e yerleşen ve hastalığının takibi Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan abla Zümrütyaprak, kardeşini hemen yanına aldı. Ege Üniversitesi’nde de nakil kararı alınan Menekşe’ye ilaç tedavisine başlandı. Lise son sınıfta diş hekimi olma hayalleriyle üniversite sınavına hazırlanan genç kız, okulundan geri kalmamak için Adıyaman’a döndü.

15 kilo birden verdi

Hastalığı yüzünden 15 kilo veren, kendini iyi hissettiğinde ilaç içmeyi bırakan genç kız, bir türlü hastalığını kabullenemedi. Kendisini perişan eden kalp yetmezliğini ilaçsız, nakil olmadan yeneceğine inanan Menekşe, geçen haziran üniversite sınavına girdi, durumu kötüleşti, tekrar İzmir’e geldi, hastaneye yattı, “Ben bir Adıyaman fanatiğim” dedi, memleketine döndü.

Haberin Devamı

Genç kız, sömestre tatilinde soluğu yine İzmir’de aldı, adı “acil çağrı” listesine yazıldı. Ama inatla, nakil olmadan iyileşeceğine inanan Menekşe, doktorlarının uyarılarına karşın adını listeden sildirip evine döndü. Çok geçmeden durumu kötüleşen genç kız, yeniden İzmir’e dönmek zorunda kalınca yolun sonunda olduğunu anlayıp inadından vazgeçti.

Şans yüzüne 2 kez güldü

15 Mart’ta hastaneye yatan, bir deri bir kemik kalan Menekşe’ye, Prof. Mustafa Özbaran yapay kalp taktı. Aylarca, yıllarca bekleyenlerin aksine yapay kalpten 6 gün sonra şans genç kızın yüzüne güldü, bağış kalp çıktı. Prof. Özbaran başkanlığındaki ekip, Menekşe’yi bağış kalple hayata yeniden sımsıkı bağladı.

Genç kız, “Kendimi boşuna kandırmışım. Şimdi çok mutluyum. Yaşamak, nefes almak çok güzel. Nefes aldırmak da... O yüzden herkesi organ bağışına çağırıyorum. Doktorlarıma ve kalp bağışlayan aileme minnettarım” dedi.

Haberin Devamı

Menekşe’nin her an yanında olmaya çalışan abla Zeynep Zümrütyaprak ise, “Kardeşim büyük maddi sıkıntılar içinde. Biz gücümüz ölçüsünde destek oluyoruz ama bir yere kadar. Devletin karşıladığı tedaviler dışında eve çıkınca enfeksiyonlardan korunması için maske alacak imkanı dahi yok. Ne yapacağımızı bilemiyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!