İşte benim dünyam

Güncelleme Tarihi:

İşte benim dünyam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

KAF KAF GÖZ GÖZ dostluğu

Yıllar önce Karşıyaka ve Göztepe basketbol takımlarında oynayan, iş dünyasının önde gelen iki ismi Tuğrul Yemişçi ve Atakan Karakaplan forma giydi

YILLAR önce İzmir'in iki spor kulübü Göztepe ve Karşıyaka'nın basketbol takımlarında mücadele eden iki sporcu, bugün iş dünyasının başarılı iki ismi. Biri Göztepeli Tuğrul Yemişçi, diğeri Karşıyakalı Atakan Karakaplan. Aktif basketbol yaşamını çoktan geride bırakmışlar, ama akılları hálá potada. Yemişçi ve Karakaplan'ın diğerlerinden bir farkı var. Bugün hobileri olan basketbol, önce meslekleri olmuş, iş hayatına girince de hobi haline gelmiş. Aynı hobiyi paylaşan iki işadamına, kendilerini birlikte görüntülemek istediğimizi söylediğimizde fırsatı kaçırmadılar, Atatürk Spor Salonu'nda topla buluşup, hasret giderdiler.

OKULDA BAŞLADI

İZMİR Ticaret Borsası Meclis Başkanı Tuğrul Yemişçi'nin, şirketi kuru meyve sektöründe faaliyet gösteriyor. Ayrıca Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve holding şirketlerinde üst düzey yönetici. Yemişçi için basketbol deyince akan sular duruyor. Karantina, Kadifekale Gençlik Spor, Göztepe ve Altay takımlarında forma giyen Yemişçi, ‘‘Sporu aktif olarak bıraktıktan sonraki 10 yıl, rüyamda hep basketbol oynadım'' diyor.

55 yaşındaki Yemişçi, basketbola Buca Ortaokulu'nda başladığını, lisede tutku haline geldiğini söylüyor. 1959-1961 arasında okuduğu Atatürk Lisesi'nin basketbol takımına giren Yemişçi, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde de okul takımında oynamış. 2 yıl üst üste Türkiye 2'ncisi olmuşlar. Sonraki yıllarda Göztepe, Altay ve Karantina takımlarında forma giyen Yemişçi, ‘‘Altay'ın 1. Lig'de olduğu dönemde çok iddialı maçlar yapıyorduk. Çok güzel anılarım oldu. Sonra hakemlik kursuna gittim ve mahali maçlarda bir yıl hakemlik yaptım'' diyor.

YEMİŞÇİ'yle sohbetimizde söz spor fanatizmine gelince Yemişçi, ‘‘Bizim dönemimizde maçtan sonra herşey biterdi. Hatta Ağustos aylarında antremanlarımızı KSK'nın sahalarında yapıyorduk. Karşıyaka ve Göztepe'de oynayan arkadaşlarla hala dostluğumuz sürüyor. Gençlerin maçtan sonra kanlı bıçaklı olmalarını anlayamıyorum'' diyor.

MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ

AĞABEYİ ile Karakaplanlar İnşaat'ın sahibi olan Atakan Karakaplan, basketbol yaşamında milli takım antrenörlüğüne kadar uzanan bir çok başarılara imza atmış. Geçen dönem EBSO Meclisi üyesi olan Karakaplan, inşaatta önde gelen işadamlarından. İş hayatında titizliği ve sadeliğiyle tanınan Karakaplan, ön planda olmaktan da pek hoşlanmıyor. Basketbol merakının Atatürk Lisesi'nde başladığını, İTÜ'de aşka dönüştüğünü anlatıyor.

İTÜ'nün genç takımında 2, A takımında 3 yıl oynamış. Vatani görevini yaparken de basketbolu Ankara Muhafız Gücü'nde sürdürmüş, Türkiye ikincisi olmuşlar. 1968-1970 arasında KSK'de forma giyen Karakaplan sonra antrenörlüğe başlamış. 1977'de Önder Selen ile Avrupa Gençler Milli Takımı'nı, 1980-1981'de Avrupa Şampiyonu olan A Milli Basketbol Takımı'nı çalıştırmış. KSK'nin da antrenörlüğünü yapan Karakaplan, ‘‘1983-1984'te KSK'ya lig finallerini oynattım. 1985-1986 yıllarında da Türkiye Basketbol Şampiyonu oldu'' diyor.

FEDERASYON ÜYESİ

HALEN Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Karakaplan, 1985'te iş hayatına başlayınca antrenörlüğü bırakmış. Sporu çok erken bıraktığı için pişman olduğunu anlatan başarılı işadamı, ‘‘En az 10 yıl daha antrenörlüğe devam edebilirdim. Şimdi öğrencilerim Mete Babanoğlu, İlhan Erdem ve Ajlan Kavasoğlu'nun başarılarıyla avunuyorum'' diyor.

53 yaşındaki Karakaplan, 2001 yılında Türkiye'de yapılacak Avrupa Basketbol Şampiyonası için heyacanlanıyor. Bu organizasyonun İzmir'de de yapılması için büyük çaba harcayan Karakaplan, Ankara'da lobicilik yapıyor, İzmirlilerin konuya sahip çıkmasını istiyor. İzmir'in en büyük sorununun salon eksikliği olduğunu söyleyen Karakaplan, ‘‘2000'li yıllarda 3 milyonluk İzmir'e 30 yıl önce yapılan tek salon yetmiyor. Son yıllarda ülkemizde basketbol çok hızlı gelişti. Gençlerin ilgisi çok yoğun. Bu da çok sevindirici ve bu şampiyonanın İzmir'de yapılması da gençlerimizi çok mutlu edecek'' diyor.

EŞİ DE BASKETBOLCU

EGE Üniversitesi'nde okurken, kızlar basketbol takımının koçluğunu yapan Yemişçi, eşi Işın Hanım'la bu dönemde tanışmış. Kız Lisesi'ndeyken basketbol oynayan Işın Hanım'ı üniversite takımına aldığını söyleyen Yemişçi, ‘‘Sonra bu ilişki devam etti ve evlendik. Ayrıca yüksek atlıyordu. Altınordu'da oynadı, Balkan Şampiyonası'na katıldı. Ne yazık ki çocuklarımız bizler kadar sporla ilgili değil. Oğlum, bir dönem basketbol oynadı. Ama şu anda sadece iyi bir seyirci, kızım ise bir süre atletizmle ilgilendi, sonra bıraktı. Üstelik anneanneleri de beden eğitimi öğretmeni'' dedi.

OĞLU DA TUTKUN

EVLİ ve iki çocuk babası Karakaplan, şu anda ABD'de eğitimini sürdüren oğlunun da basketbol tutkunu olduğunu söylüyor. ‘‘Oğlum, 1986 yılında KSK Minikler Takımı'nda en iyi gard seçildi. Şu anda ABD'de öğrenim görüyor. Bu nedenle artık sporla aktif olarak ilgilenemiyor. Bir saati bulan telefon görüşmelerimizin yaklaşık 45 dakikası basketbolla ilgili. Kızım da bir süre atlezimle ilgilendi, ama artık sadece bir seyirci olarak sporla ilgili'' dedi.

1960'ların sonlarında KSK'lı Atakan Karakaplan ve Göztepeli Tuğrul Yemişçi, sporda dostluğu sergileyerek, ‘‘Günümüzde gençlerin fanatizmini anlayamıyoruz. Spor dostluk içindir. Düşmanlık niye'' dedi.

(Fotoğraf: Tolga ADANALI - İZMİR)

BİTTİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!