Hayvan Dünyası: Köpeğin şansı

Güncelleme Tarihi:

Hayvan Dünyası: Köpeğin şansı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

ESKİLER, ‘‘İnsan ol, hayvan ol, şanslı ol'' der. Veteriner Hekim Hayri Burak Aksakal'ın bizlerle paylaştığı anısı, bu sözü doğruluyor. Aksakal'ın, telefonu bir gece geç saatlerde çalar. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikanın sahibi, köpeğinin kimyasal madde karışmış sudan içerek zehirlendiğini bildirir. Aksakal, gerekli malzemeleri alır ve fabrikaya gider. Kısa sürede yapılan müdahale köpeği hayata döndürür.

EVİNE dönerken Aksakal'ın otomobiline bir şey çarpar. Aksakal, iner ve yerde yatan bir köpek görür. Çantasını alır, köpeği yol kenarındaki ağacın altına taşır, serum bağlar ve ilk müdahaleyi yapar. Bu arada siren çalarak bir polis otosu gelir. Sivil polisler Aksakal'a, ‘‘Çarptığın adamı ne yaptın'' der. Aksakal adama çarpmadığını söyler ve ağacın dibinde yatan serum takılı köpeği gösterir. Şaşırma sırası polislerdedir. Onlar da yardım eder, yaraları sarılan, serumu biten köpek bir süre sonra ayağa kalkar.

AKSAKAL'ı kutlayan polisler, bir fabrika bekçisinin arayıp plakasını verdiğini ve birisine çarptığını söylediğini anlatır. Her gün pek çok olay yaşayan, Aksakal'ın duyarlı davranışından da etkilenen polisler, ‘‘Bu köpek çok şanslı, sizin otomobilinize çarpmış'' demekten kendilerini alamaz.

Antalyalı konuklar

İZMİR Hayvanat Bahçesi'nin ilgi çeken konuklarının başında devekuşları Nergis ile Cengiz geliyor. Antalya'dan üç yıl önce getirilen devekuşları sabah bakım saatinden sonra güneşlenmekten hoşlanıyor. İnce uzun bacakları, küçük kanatları, zarif yürüyüşleri ile bir balerin zarifetiyle salınan Nergis ile Cengiz ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Sahibini arıyor

DİKKATSİZ bir otomobil sürücüsü onu annesinin sıcaklığından ayırdığında birkaç aylıktı. Çok korkup üşüdüğü bir gün, resmi elbiseli iyi kalpli biri yardımına koştu. Önce kahvaltısını onunla bölüştü, sonra her gün ona yiyecek bir şeyler getirdi. Sıcak günlerde susuzluğunu giderdi.

GARİP, kalbi sevgiyle dolu bu polise, karakol kapısına ve resmi otomobillere alıştı. Artık büyümüş, kendini kurtaracak hale gelmişti. Gezip dolaşıyor, arada sevgili dostunu görmeye geliyordu. Bir gün trafik canavarı onu da buldu. Çarpıp kaçan sürücü ayağının kırılmasına neden oldu. Yürüyebildiği gün eski dostuna gitti, bulamadı. Günlerce kapıda bekledi. Sonra karakol karakol gezmeye başladı. Her kapıya, her resmi otomobile baktı, göremedi. Ama umudunu da yitirmedi.

BASMANE esnafı Garip'i iyi tanıyor. Ona bakan polisin tayin edildiğini, ancak Garip'in karakol kapısından ayrılmadığını söylüyor. Esnafı şaşırtan bir şey daha var. Garip, annesinin ölümüne, kendisinin sakat kalmasına neden olan sivil otomobillerle resmi plakalılıları ayırıyor. Sadece sivil araçlara havlıyor.

Hayvansever ressam

GÜLAY Bedriye Beşikçi hayvansız yaşam düşünemiyor, resimlerinde sadece insan portrelerine değil, onlara da yer veriyor. Basmane'de dededen kalma eski bir Rum evini ayakta tutan ve duvarlarına astığı resimlerle sanat merkezi haline dönüştüren Beşikçi, sokaktan edindiği köpekleri ‘‘Şanslı'' ve ‘‘Karakız'' ile kedileri ‘‘Beyazbey'' ve ‘‘Duman''ın yanısıra yaşadığı semtteki bütün sokak hayvanlarının sağlığı ile yakından ilgileniyor. 50 yaşındaki Beşikçi, ‘‘Doğadaki bütün canlılar gibi hayvanları da çok seviyorum. Onlarla yaşam bana büyük mutluluk veriyor, ilham kaynağı oluyor. Her zaman yanımdalar ve göz gözeyiz. İnsanlar hayvan sever ya da sevmez. Ama onları öldürmeye kimsenin hakkı yok'' diyor.

Besiciler dertli

AYDIN'ın Çine İlçesi'nde besicilik yapan Akçova Beldesi sakinleri hükümetin tarım politikalarından şikayetçi oldu. Akçaova Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Arif Çayırlı, besiciliğin can çekiştiğini belirterek, yem fiyatlarının pahalılığından ve kredi faizlerinin fazlalığından yakındı.

Gençlere bilgi

MANİSA: Defterdar Erkan Akçay, Manisa Genç İşadamları Derneği'ni ziyaret ederek, üyeleri son çıkan vergi yasaları konusunda bilgilendirdi. MAGİAD Başkanı Şaban Örenay'ın yararlı bulduğu ziyarette üyeler Bahri Kurtoğlu, Adnan Doğan, Hakan Hürsan, Cem Kargın, Rüştü Bozyaka da bulundu. M. Hakkı ÖZBAYIR

Yaban domuzuna siyanürlü yemek

YABAN domuzu avının Av ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü önerisiyle, Orman Bakanlığı'nca yasaklanması üzerine, Edremit'te üreticilerin bu kez siyanürle avlandıkları bildirildi. Çiftçilerin ürüne zarar veren domuzları siyanürlü yiyeceklerle öldürdükleri belirtildi. alıkesir İl Genel Meclisi'nin Edremitli üyesi Ali Rıza Timur, bu yöntemin yaban hayatı ve diğer hayvanlar için tehdit oluşturduğunu belirterek, ‘‘Bu nedenle yaban domuzu avı serbest bırakılmalı. Orman Bakanlığı'na başvurarak tehlikeyi bildireceğiz'' dedi. Kaz Dağları'nda aç kalan domuzların özellikle Ortaoba ve Dereli köyleri meralarına inerek ekili ve dikili alanlara zarar verdiğini söyleyen Timur, ‘‘Köylü yaban domuzu saldırılarından korktuğu için merada dolaşamıyor'' dedi.

Ahmet ERTAN / EDREMİT, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!