Hayvan deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Hayvan deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

MEVLANA'nın öğrencilerinden birisi, bir gün iki köpeği koyun koyuna yatmış görünce, ‘‘Bak ne güzel kardeşlik örneği’’ der. Mevlana, cevaben ‘‘Bir kemik at da, gör kardeşliği’’ diye cevap verir.

BU söz çerçevesinde insanların menfaat için birbirlerine nasıl düştüklerini, hatta kardeş kardeşe, baba oğula, oğul babaya düşman olduklarını, hatta yıllarca dargın kaldıklarını anlatıyor. Bunların örneklerini hergün basında görmekteyiz. Halbuki iki köpek sadece kemik için kapışır, 5 - 10 dakika sonra yine barışır.

HAYVAN deyip geçmeyin. Hayvanların öyle güzel hasletleri vardır ki; insanlar bunları örnek alsalar, dünyaya sulh ve sükun hakim olur. Birbirlerini boğazlamazlar, ülkelerine girmezler, çoluk çocukları katletmezler. Özellikle köpeklerin sadakat, yardımseverlik, alçakgönüllülük, koruma, iz takibi, körleri gezdirme gibi özellikleri vardır. Hatta son yıllarda psikolojik rahatsızlıklarda ve ağrılı hastalıklarda hayvan beslemenin ve hayvanla iletişim kurmanın çok yararlı olduğu bildirilmektedir.

AMERİKA'da yapılan araştırmalarda, 100 kalp hastasından evinde hayvan besleyen 60 hastadan 5 tanesi, bir yıl sonra öldüğü halde, hayvan beslemeyen 40 hastadan 15 tanesi bir yıl sonra ölmüştür. Köpekler özellikle sadakat, yani sahibine bağlılıkta, diğer hayvanlardan üstün olduğu gibi, insanların bir çoğundan da bu konuda ileridedir.

BASINDA ve televizyonda her gün evini terk eden kayıp insanların haberleri yer aldığı halde, evini terk eden köpek neredeyse hiç yoktur. Aksine bazı hayvan sahipleri bıkarak veya başka sebeplerle hayvanlardan kurtulmak için 50 - 100 kilometre uzağa terkeder.

İLGİNÇTİR, bu hayvanların pekçoğu da birçok zorluğa ve tehlikelere katlanarak bir iki gün sonra tekrar sahibine sadakat göstererek evlerine dönerler.

Prof. Dr. Osman YÜREKLİTÜRK

Hayvanlara da lens

GÖZLERİ bozuk olup da gözlük kullanmayı sevmeyenlerin rağbet ettiği lensler, artık hayvanların da yaşamına girdi. Amerika ve Avrupa'nın birçok ülkesinde petlerin lens kullanımı yaygınlaştı.

EVCİL hayvanların göz bozukluğu tedavilerindeki yumuşak kontak göz lenslerinin özellikleri ve yararları şöyle belirleniyor:

YUMUŞAK kontak lensler korneayı koruyor. Kornea ülseri durumlarında en etkili yöntem. Çıkarıp takması ise hem kolay, hem de çabuk. Lensler su içerdiği için oksijen alabiliyor. Lens göze takıldıktan sonra gözde kaymıyor. Üç dört saat sonra ise kontrol edilmesi gerekiyor.

İNSANLARDA üç dört ay kullanılan lensler hayvanlarda ise üç dört hafta kullanılabiliyor. Lensler göze lokal anastezi ile yerleştirilebiliyor. İngiltere, petlere lens kullanımının en yaygın olduğu ülke. Bu konuda en uzman kişilerden biri de İngiltere'de faaliyet gösteren Animal Health Trust Hastanesi Başkanı Veteriner Keith Barnett.

Ruhsatlar iptal

İZMİR'de hizmet veren dört hayvan hastanesi Efes, Pegasus, Ege Vet ve Zeus'un ruhsatları iptal edildi. Bu hastaneler bundan sonra klinik olarak hizmet verecek. Yetkililer Hayvan Hastanesi Yönetmenliği'ne uymadığı için ruhsatların iptal edildiğini belirterek, ‘‘Bu tür hizmetleri veren hastanelerin binaları uygun değildi. Hastanelerde gerekli cihaz, teknik malzemelerin ve uzman doktorların bulunmadığı tespit edilmiş ve altı ay önce uyarıda bulunmuştuk. İstenen şartlar yerine getirilmediği için ruhsatları iptal edildi’’ dedi.

POSTA KUTUSU

Arkadaş arıyorum

Franch Bulldog erkek Tel: 892 34 65

Minyatür Pınscher Tel: 421 52 05

Evimi ve sahibimi arıyorum!

Cocker kısa kuyruk erkek Mustafa İnce Tel: 464 94 53

Bİzi yuvanıza kabul eder misiniz?

Boxer yavruları

Tel: 0532 / 722 71 64

Cocker 2,5 yaşında, dişi, aşıları tamamlanmış. Tel.244 67 28

40 günlük yavru köpekler

Tel: 752 05 47

Bu hafta doğanlar

Hasan Pala (Pamuk)

Semih Marangozoğlu (Kontes)

Veteriner Hekim

Türkan Evran Tel: 421 52 05

nazvet@superonline.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!