Hayalet ağlar öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

Hayalet ağlar öldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 01:42

MUĞLA’da Kaş, Kalkan ve Gökova Körfezi’nde dalış ve cankurtaran eğitmenliği yapan sualtı fotoğrafçısı M. Erhan Öztürk, kazayla ya da bilerek deniz dibine bırakılan av araçlarını ’hayalet ağ’ olarak nitelendirerek, bunların yılda 1 milyon deniz kuşu ile 100 bin deniz memelisinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hayalet ağlar öldürüyor

Geçen yıl yaptığı dalışlarda hayalet ağların fotoğraflarını çeken Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi sahibi, dalış eğitmeni M. Erhan Öztürk, deniz dibindeki av araçlarının temizlenmesi gerektiğini belirtti. Bu ağlara rastlayanların acilen durumu yetkililere bildirmesini isteyen Öztürk şöyle dedi:

"Bu ağlardan arınmak için özel ekipler kurulmalı. Birkaç gün önce hayalet ağa takılarak balıklar tarafından bir bölümü yenmiş caretta caretta gördük. Görüntü çok çirkin ve üzücüydü. Eko sisteme aşırı derecede zarar veren bu ağlar su altında kaldığı müddetçe pasif avlanma devam ediyor. Bu nedenle birçok canlı su altında yok oluyor."

Haberin Devamı

Hayalet ağlar öldürüyor

YILDA 1 MİLYON DENİZ KUŞU ÖLÜYOR

Deniz dibine atılmış ağların deniz kuşları ve deniz memelilerinin can düşmanı olduğunu kaydeden Öztürk şöyle konuştu:

"Bilimsel kaynaklara göre bu ağlar yüzünden yılda 1 milyon deniz kuşu ile 100 binin üzerinde deniz memelisi yok oluyor. Çoğunlukla sentetik olan bu ağ malzemeleri su altında uzun süre zarar vermeye devam ediyor. Ekonomik olarak da çok büyük kayıp söz konusu. Bu ağlara takılan balıkçılar, dalgıç kulüplerine ya da ilgili kamu kuruluşlarına bilgi vermeli. Böylece hem denizlerimiz zarar görmez, hem de balıkçılar ekonomik zarara uğramaz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!