Haftalık Panorama: İzmir’le büyüyen tiyatro

Güncelleme Tarihi:

Haftalık Panorama: İzmir’le büyüyen tiyatro
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eğitim gördükleri kente borçlarını ödeyen bir grup genç, öğrendiklerini sergiliyor

GÜZEL Sanatlar Oyuncuları Tiyatro Topluluğu, ‘‘İzmir İle Büyüyen Bir Tiyatro’’ olma yolunda. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun gençlerin kurduğu topluluk bu sezon hayli iddialı.

ÇOCUK ve gençlik oyunları sergileyen topluluk, tiyatro eğitimi için kurs da açtı. Mart ayında sahnelenecek oyun hazırlayan kursiyerler, Devlet Tiyatrosu yönetmenleriyle çalışma fırsatı buluyor. Topluluk, 27 Mart Dünya Tiyatro Haftası etkinlikleri kapsamında sahnelemek üzere, tiyatronun dününü ve bugününü anlatan büyük soluklu bir oyun hazırlıyor.

İZMİR’in tiyatro yaşamına yeni ve genç bir soluk getiren topluluk üyeleri oyunlarını yazıyor, müzikleri ve koreografileri de yapıyor. Henüz çok genç olmasına rağmen, adıyla İzmir’i hatırlatacak bir tiyatro olmayı amaçlayan ve bunun için önemli çalışmalar yapan Güzel Sanatlar Oyuncuları’nın çalışmalarını yakından izlemek gerek. Geleceğin tiyatro izleyicilerini yetiştirmek gibi çok önemli bir görevi de başarıyla üstlenen topluluk, cumartesi günleri saat 13.00’te Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nde ‘‘Kırmızı Başlıklı Tehlike’’ adlı çocuk oyununu, saat 13.00’de aynı yerde ‘‘Maraba Televole’’ adlı gençlik oyununu sahneliyor. Pazar günleri saat 11.00’de Karşıyaka D&R Tiyatro Salonu’nda buluşan minikler ‘‘Bin Yıl Önce, Bin Yıl Sonra Nasreddin Hoca’’ adlı çocuk oyununu izleyebiliyor.

GÜZEL Sanatlar Oyuncuları Tiyatro Topluluğu’nun başarıyla sahnelediği Kırmızı Başlıklı Tehlike, hepimizin bildiği Kırmızı Başlıklı Kız'dan hareketle yazılmış. Oyunun yazarı Murat Karamanoğlu, bu masalı filme çekmek isteyen sinirli yönetmen ve kurdu oynayacak muzip oyuncunun, ormanda kurtla karşılaşan kız masalını bambaşka yönlere götürmesini konu etmiş. Oyunu Türker Alpuğan yönetiyor. Oyunun özgün müziği de onun. Koreograf Şanda Karhanlı, sahne tasarımı Korhan Köksal’a ait. Oyunda Türker Alpuğan, Murat karamanoğlu, Şanda Karhanlı, Görkem Öktem ve Sidar İnan Çelik oynuyor.

MARABA Televole'yi Murat Karamanoğlu yazmış, topluluğun baş yönetmeni Varlam Nikoladze yönetmiş. Oyun ülkemizdeki kültürel yozlaşmaya katkıda bulunanları ironik dille eleştirirken, kaybettiğimiz değerlerin farkına varmamızın önemini vurguluyor. Seyirciyle iç içe, yer yer katılımcı ögeler taşıyan hareketli bir gençlik komedisi.

PAZAR günü D&R Tiyatro Salonu'nda sahnelenen oyun, çağdaş bir Nasreddin Hoca uyarlaması. Murat Karamanoğlu oyunu hem yazmış, hem yönetmiş, hem de oynamış. Diğer oyuncular, aynı zamanda topluluğun müzisyeni olan, Tiyatro Müdürü Türker Alpuğan ve topluluğun koreografı Şanda Karhanlı.

GÜZEL Sanatlar Oyuncuları Tiyatro Topluluğu, üç oyun daha hazırlıyor. İlk ikisi çocuk oyunu; Bremen Mızıkacıları ve Eşek Kulaklı Midas. Diğeri gençlere ve yetişkinlere yönelik Midas’ın Kulakları.

BU gençler yaşadıkları, tiyatro eğitimi aldıkları İzmir'e borçlarını, burada kalarak, birikimlerini bu kentle paylaşarak ödüyor. İzmirlilere düşen tek şey var. Bu gençleri yakından izlemek, onlara her anlamda destek vermek, İzmir'le yaşayacak bu tiyatronun büyüyüp yeşermesine ön ayak olmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!