Görme engellilere “kılavuz” çizgi

Güncelleme Tarihi:

Görme engellilere “kılavuz” çizgi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2012 00:00

Türkiye'de yeni hayata geçirilmeye başlanan, görme engellilerin kentteki noktalara ulaşımını kolaylaştıracak “Kılavuz çizgi” uygulaması 2013 yılında İzmir'de de başlayacak. Büyükşehir Belediyesi ilk etapta 120 kilometre kılavuz çizgi ağı oluşturacak.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme engellilerin kentteki önemli noktalara ulaşımını kolaylaştıracak “kılavuz çizgi” uygulaması için düğmeye bastı. Görme engellilerin gitmek istedikleri noktalara yönlendirilmesini sağlayacak “Kılavuz çizgi” projesi, 2013 yılında hayata geçecek. Önce kentin önemli arterlerinde uygulanmaya başlayacak olan projeyle kamu binaları, tren, metro istasyonları, ana kavşaklar ve gereksinim duyulan çok sayıda yerde olacak ve belirlenen standartta olacak çizgiler sayesinde görme engelliler İzmir içinde bağımsız dolaşıma kavuşacak. Kültürpark içinde 1 yıldır örnek uygulama gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, engellilerden olumlu yanıt alınca projeyi kent geneline yaymak için “Görme engelliler için kaldırımlarda hissedilebilir yüzey uygulaması” ihalesi şartnamesi hazırladı. Aralık ayında yapılacak ihaleyle İzmir'de 120 kilometrelik kılavuz çizgi yaptırılacak.

Haberin Devamı

Kılavuz çizgilere öncelikle altyapı çalışmaları nedeniyle bir daha kazılma olasılığı olmayan yerlerden başlanacak. Örneğin kaldırım çalışmaları yeni tamamlanan İnönü Caddesi, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi gibi akslarla engellilerin günlük yaşamda sıkça kullandığı Konak Meydanı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kamu binalarının bulunduğu güzergahlar öncelikli olacak. Çift kompenantlı termoplastik boyayla oluşturulacak kabartmalı çizgiler, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak. İlk etapta yapılacak 120 kilometrelik çizgi imalatının tamamı 240 iş günü içinde tamamlanacak.

Görme engellilere “kılavuz” çizgi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!