Gelmeden tartışma başladı

Güncelleme Tarihi:

Gelmeden tartışma başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Menderes'in Oğlananası Beldesi sakinleri, boru hattının Tahtalı Barajı Koruma Havzası'ndan geçişini engellemek için İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

İZSU'nun, BOTAŞ ve İzmir Valiliği'ne Konya'dan gelecek doğalgaz boru hattının Tahtalı Barajı Koruma Havzası'ndan geçmesini olumlu bulması kriz yarattı. Oğlananası Beldesi sakinleri İdari Mahkeme'de dava açtı.

Halk ayağa kalktı

HAVZA Koruma Yönetmeliği nedeniyle yıllardır çivi bile çakamayan Oğlananası halkı, şimdi 22 metre genişliğindeki hatta izin verilmesiyle ayağa kalktı. Belde sakinleri, ormanı yarıp geçecek inşaatın yapılmasına karşı çıktı.

Kaynak kirlenmesin

GÜZERGAH belirleyerek onaylayan İçişleri ve Çevre Bakanlıkları, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve BOTAŞ'a açılan davada, su kaynaklarının kirlenmesine yolaçacak her türlü tesise engel olunması gerektiği önesürüldü.

İçme suyuna zehir

178 KİŞİ adına dava açan Avukat Enis Dinçeroğlu, boru hattının yönetmeliğin, ‘‘Sıvı ile katı yakıt depolama tesisleri’’ hükmüne de aykırı olduğunu önesürdü, ‘‘Hatta izin vermek İzmir'in içme suyuna zehir atmak anlamına gelir’’ dedi.

Çevreci yasta

GÜNEY Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü kutlamama kararı aldı. Başkan Mehmet Akif Öznal, ‘‘Çevre Günü'nü kutlamıyor, aksine yas tutuyoruz’’ dedi.

ÇANAKKALE-İzmir Karayolu'nun Ayvacık-Küçükkuyu kesiminin Assos üzerinden sahile indirilmesini amaçlayan projeye tepki gösteren çevreciler, 20 bin zeytin ağacı kesilerek katliam yapılacağını önesürdü. Öznal, yolun durdurulması için binlerce imza topladıklarını belirtti, ‘‘Ama Büyükhüsan Köyü yakınlarında yol yapımına başlandı. Karayolları 14. Bölge Müdürü Naci Canbaz'ın da itiraf ettiği gibi bu yol için en az 20 bin ağaç kesilecek’’ dedi.

Bakir yerlere darbe

YOLUN kışkırtacağı yapılaşma ve betonlaşmanın, Kuzey Ege'nin tek bakir kalmış yöresini yokedeceğini söyleyen Öznal, ‘‘Transit yoldan geçecek binlerce araçla Alpler'nden sonra en çok oksijene sahip havamız bozulacak, gürültü kirliliği artacak, bazı yerlerde denize dolgu yapılacak. Biz yolun standartının yükseltilmesine karşı değiliz, eski yol iyileştirilebilir ama inatla bu eşsiz doğa parçası yokedilmek isteniyor’’ diye konuştu.

HER şeye rağmen yolun yapılmaması en azından sahile inmemesi için mücadele edeceklerini açıklayan Öznal, yetkililerden destek istedi. Öznal, ‘‘Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in sesimize kulak vereceğine inanıyoruz. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un eşi Anayasa Mahkemesi üyesi Samia Akbulut Bayramiçli'dir. Birinci doğal sit alanı bölgede Akbulut çiftinin de zeytinlikleri var. Sanatçılardan, aydınlardan da destek istiyoruz. Sazlı Köyü'nde evi bulunan tiyatrocular Yılmaz Erdoğan ve Erkan Can da yöreye sahip çıkıp, sesimizi duyurmamıza destek olmalı’’ dedi. Coşkun YAMAN

Çanakkale-İzmir karayolunun Ayvacık-Küçükkuyu kesiminin Assos üzerinden sahile indirilmesini amaçlayan yolun yapımı çevrecilerin tüm tepkisine rağmen başladı. GÜMÇED Başkanı Akif Öznal yolun sahile inmemesi için mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.

Yer seçimi yanlış yapıldı

AVUKAT Enis Dinçeroğlu, Havza'da yaşayan müvekkillerinin ve bir İzmirli olarak kendisinin, İZSU'nun BOTAŞ boru hattı yer seçimini uygun bulmadıklarını söyledi. Dinçeroğlu, ‘‘Doğalgazın suda eriyebilme özelliği, güvenli nükleer santrallerin bile nükleer atık sızdırma ihtimalinin varolduğu dikkate alındığında, korunması gereken alan diye ilan edilmiş bir havzadan doğalgazın geçmesi koruma mantığı ile bağdaşmamaktadır’’ dedi. Dinçeroğlu, havza yönetmeliklerine aykırı olan doğalgaz boru hattına izin vermenin suya zehir katmak anlamına geldiğini belirtti.

Yürütmeye durdurma

DİNÇEROĞLU, Konya'da gelerek Tahtalı Koruma Havzası içinden geçecek olan doğalgaz boru hattına verilen onayın sakat bir idari işlem olması, mevcut mevzuata, nazım plana, menfaatlerin denkleştirilme ilkesine, koruma kullanma dengesi ve de üstün kamu yararı ilkesine aykırılığı nedeniyle iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istedi.

Sıkıntıyı biz çektik

Oğlananası sakinleri, Tahtalı Barajı yakın koruma bölgesi içinde hiç bir imar izninin olmamasını normal karşıladıklarını, onca mağduriyetlerine rağmen İzmir'in içme suyuna kavuşması için tüm kurallara uyduklarını belirtti, ‘‘Ama istimlak paralarını doğru dürüst ödemedikleri bir yana şimdi de bizim vereceğimiz zararın kat kat üzerinde hasar verecek boru hattı inşaatına izin verilmesini hoş karşılayamayız’’ dedi.

Hattın tehlikesi yok

İZSU Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ayata, İZSU'nun gerekli bilimsel, hukuki incelemeleri yaptığını, yönetim kurulu olarak doğalgaz boru hattının Tahtalı Koruma Havzası'ndan geçişini engelleyecek bir neden olmadığını söyledi. Ayata, BOTAŞ ve İzmir Valiliği'ne gönderdikleri onay yazılarında geçiş sürecinde yapılacak inşaatların vereceği zararlarla ilgili gerekli koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasını istediklerini söyledi. Havza içinden geçen 22 metre genişliğindeki hattın 13 metreye indirilmesini talep ettiklerini, kazılar sırasında çıkacak malzeminin de göle inmesini engelleyecek yapılar inşa edileceğini söyleyen Ayata, ‘‘inşaat sırasında kesilecek ağaçların aynı bölge içinde başka bir yere dikilmesi şartı da getirdik’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!